Obama s lídrami oboch hlavných strán v Kongrese diskutoval o spolupráci

TASR
8.11.2014 07:49

Americký prezident Barack Obama v noci nadnes uviedol, že bude spolupracovať s republikánmi, ktorí získali kontrolu nad Senátom. S vodcami oboch politických strán súčasne prerokoval oblasti spolupráce.

Obama s lídrami oboch hlavných strán v Kongrese diskutoval o spolupráci
SITA/AP

Pred novinármi Obama povedal, že voliči v tohtotýždňových voľbách vyjadrili nespokojnosť s činnosťou vlády a vyjadrili želanie, aby republikáni a demokrati spolupracovali. Výsledok volieb podľa neho ponúka dobrú príležitosť preskúmať, kde možno dosiahnuť pokrok v prospech "ľudí, ktorí nás sem poslali".

Cieľom rokovaní s lídrami oboch strán bolo "vytýčiť nový smer a diskutovať o oblastiach, v ktorých je možná spolupráca" s okamžitými výsledkami pre americkú strednú triedu. Upozornil, že Američania sa stále veľmi obávajú o svoju budúcnosť.

Ako príklad oblastí vhodných na spoluprácu v záujme voličov Obama uviedol daňové reformy, či vzdelávanie.
Prezident súčasne zákonodarcov vyzval schváliť rozpočet na budúci rok, odsúhlasiť dodatočné finančné prostriedky na boj proti vírusu ebola, odobriť najnovšiu vojenskú proti extrémistickej organizácie Islamský štát a schváliť 5,6 miliardy dolárov na financovanie tejto operácie.

Počas Obamovho pracovného obeda s lídrami republikánov a demokratov sa pred Bielym domom zhromaždilo asi 150 demonštrantov, ktorí žiadali zmeny v imigračných zákonoch. Obama ubezpečil, že sa zasadí aj za zmeny v tejto oblasti.

Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner však Obamu upozornil, že jednostranná akcia prezidenta či výkonnej moci v podobe amnestie pre porušovateľov imigračného zákona by mohla zmariť akékoľvek šance na ich reformu a ohrozila by perspektívy spolupráce Kongresu a Bieleho domu v iných oblastiach. Boehner uviedol, že prioritou republikánov je ekonomika a vytváranie nových pracovných miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok