Mogheriniová: Hrozí nová eskalácia napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi

TASR TA3
7.11.2014 20:30

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes počas návštevy v Jeruzaleme varovala, že medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi hrozí riziko eskalácie násilia, ak obe strany nebudú pokračovať v úsilí o vyriešenie konfliktu.

Mogheriniová: Hrozí nová eskalácia napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi
TASR

Mogheriniová v rámci svojej prvej zahraničnej cesty do Izraela vo funkcii vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku poznamenala, že ak sa sporným stranám nepodarí dosiahnuť pokrok na "politickom fronte", riskujú, že sa k slovu opäť dostane násilie.

Svoju návštevu na Blízkom východe ukončí v nedeľu, pričom nastávajúce tri dni využije na pracovné výlety do Tel Avivu a Jeruzalema, ale tiež na Palestínčanmi obývané územia do Gazy a Ramalláhu. Jej prítomnosť je v znamení pokusov zmierniť stupňujúce sa napätie v tomto regióne. Po dni poznačenom násilím, v ktorom jeden policajt prišiel o život, museli izraelské úrady vo štvrtok posilniť v Jeruzaleme bezpečnostné opatrenia.

K násilnostiam došlo po tom, ako v stredu palestínsky vodič narazil v Predjordánsku autom do skupiny izraelských vojakov, pričom troch z nich zranil. K incidentu došlo len niekoľko hodín po tom, čo v hraničnom pásme medzi západným Jeruzalemom a východnou, palestínskou časťou mesta, iné palestínske auto zasiahlo skupinu ľudí vystupujúcich z električky. Nehoda si vyžiadala deväť zranených ľudí a život jedného policajta.


Mogheriniová ešte pred príchodom do Jeruzalema skritizovala izraelské plány na výstavbu nových bytových jednotiek vo východnom Jeruzaleme. Tento zámer podľa nej ohrozuje medzinárodné úsilie o obnovenie mierového procesu v blízkovýchodnom regióne.


Šéfka diplomacie EÚ má na pláne pracovné stretnutia s  izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ministrom zahraničných vecí Avigdorom Liebermanom. Rokovať bude aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a palestínskym premiérom Ramím Hamdalláhom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok