Egyptskí vojaci vyháňajú streľbou ľudí, ktorí žijú v budúcej nárazníkovej zóne

TASR TA3
7.11.2014 12:43

Egyptské jednotky tlačia na obyvateľstvo z domov v oblasti budúcej nárazníkovej zóny medzi Egyptom a pásmom Gazy, aby čo najskôr opustili svoje obydlia. Vojaci podľa agentúry AP používajú násilné metódy a vypínajú ľuďom elektrickú energiu či strieľajú varovné výstrely do vzduchu.

Egyptskí vojaci vyháňajú streľbou ľudí, ktorí žijú v budúcej nárazníkovej zóne
SITA/AP

Civilisti z budúcej nárazníkovej zóny, ktorá má zabrániť presunu zbraní a militantov medzi Egyptom a Gazou, dostali od vlády oznámenie opustiť domy minulý týždeň v stredu. Egypt ponúkol vysťahovaným rodinám kompenzáciu zhruba 20.000 až 30.000 dolárov za dom. Táto suma podľa výpovedí dotknutých obyvateľov pre AP ani zďaleka nepokryje ich stratu. Kompenzačný proces je podľa nich byrokratický a majú len málo času na to, aby si našli nové ubytovanie.
Od oznámenia egyptské jednotky postupne búrajú prázdne domy. V ďalších krokoch majú uvoľniť a zdemolovať celkovo 880 domov, v ktorých žije 10.000 ľudí. Podľa úradov by malo búranie skončiť v priebehu dvoch alebo troch týždňov.

Nárazníková zóna pozdĺž 13-kilometrovej hranice bude mať šírku 500 metrov a jej súčasťou budú i vodné priekopy brániace potenciálnym snahám o kopanie podzemných tunelov.

Témy: Egypt Gaza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok