Japonská prefektúra povolila reštart jadrovej elektrárne Sendai

TASR TA3
7.11.2014 11:59

Japonské regionálne úrady povolili reštart nepoužívanej atómovej elektrárne Sendai. Ide o prvý krok k oživeniu japonského jadrového priemyslu od katastrofy vo Fukušime v roku 2011, píše agentúra Reuters.

Japonská prefektúra povolila reštart jadrovej elektrárne Sendai
SITA/AP

Opätovné spustenie reaktorov elektrárne Sendai odhlasovali dnes členovia miestneho zhromaždenia prefektúry Kagošima. Reštart elektrárne presadzovala vláda, pričom premiér Šinzó Abe obhajuje dôležitosť jadrovej energetiky pre Japonsko, chudobné na zdroje, a tlačil na reštart tohto závodu.

Dvojreaktorová elektráreň Sendai leží v prefektúre Kagošima približne 1000 kilometrov juhozápadne od Tokia. Jej oživenie predstavuje dôležitý moment celonárodnej i miestnej obnovy.

Sendai spustia podľa Reuters najskôr budúci rok. Zariadenie musí najskôr prejsť bezpečnostnými previerkami. V prípade, že sa plán obnovy elektrárne zrealizuje, pôjde o prvý reštart atómovej elektrárne v rámci nového nezávislého regulačného systému vytvoreného po tragickej havárii vo Fukušime, spôsobenej zemetrasením a následnými prívalovými vlnami cunami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok