Záujem slovenských firiem o daňové raje začína utíchať

TASR TA3
7.11.2014 09:42

Počet slovenských spoločností, ktorých vlastník má adresu v daňovom raji, prvýkrát v histórii medzikvartálne nestúpol. Aj napriek tomu od začiatku tohto roka vzrástol o 266 na celkových 4119. Najväčší záujem je i naďalej o Spojené štáty americké, Panamu a Luxembursko. Vyplýva to z aktuálnych údajov poradenskej spoločnosti Bisnode.

Záujem slovenských firiem o daňové raje začína utíchať
SITA

"Prvýkrát v histórii, odkedy Bisnode sleduje odchody slovenských firiem do daňových rajov, došlo k medzikvartálnemu poklesu celkového počtu spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji," priblížil riaditeľ spoločnosti Milan Seliak. Ako dodal, momentálne nie je možné odhadnúť, či ide o zmenu trendu, alebo štatistický výkyv. "Podobnú situáciu sme zaznamenali aj v susednom Česku," porovnal.

Medzi najatraktívnejšie destinácie patria Spojené štáty americké so 130 novými firmami zo Slovenska. S väčším odstupom nasledujú Panama (41), Luxembursko (26) a Holandsko (20).

Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj v 3. štvrťroku 2014 investovali do základného kapitálu podnikateľských subjektov viac ako 6,5 miliardy eur. Vlastníka v daňovom raji majú najčastejšie spoločnosti, ktoré podnikajú v oblasti obchodu, technických činností či nehnuteľností.

Viac nám povedal Milan Seliak - riaditeľ spoločnosti Bisnode

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok