Prečo rodia v Indii aj 70-ročné ženy?

ČTK, BBC, TA3
17.11.2014 15:02

V Indii je priemerný vek dožitia žien 68 rokov. Mnohí ľudia v Indii však nevedia svoj skutočný vek, v odľahlých oblastiach krajiny nie sú novonarodené deti ani zaregistrované na úradoch. Rádža Dévíová má približne 75 rokov a má päťročnú dcéru Navín. O pozoruhodnom prípade informovala BBC.

Prečo rodia v Indii aj 70-ročné ženy?
SITA/AP

Dcéra Navín je zároveň prvorodeným potomkom. Na svet prišla vďaka umelému oplodneniu na klinike v severnom štáte Harijána. Ako väčšina detí aj Navín občas hnevá svojich rodičov, dobiedza a jednoducho vyžaduje si zvýšenú pozornosť. Na rozdiel od ostatných matiek je však pre 75-ročnú Rádžu ťažké behať za svojim vytúženým dieťaťom. Vek nie je len číslo a keď Rádža prekonala únavu po pôrode, tak sa jej objavila cysta na vaječníku a potom aj ďalšie zdravotné problémy.

Riziko pre dedičstvo

Otehotnieť po sedemdesiatke nesie so sebou nejedno zdravotné riziko, Rádža ho však podstúpila. Túžba po dieťati bola u nej veľmi silná a keď ani po 15 rokoch manželstva nemala deti, jej muž, roľník Bála Rám si vzal jej mladšiu sestru. Dieťa sa mu nepodarilo splodiť ani so sestrou.

Ženy, ktoré nie sú schopné priviesť na svet dieťa, sú často a predovšetkým vo vidieckych oblastiach Indie často označované za neplodné a správajú sa k nim neúctivo. Často je na tento problém naviazaná aj otázka dedičstva. Roľník Bála Rám vlastne to považuje za jediný dôvod, prečo sa s Rádžou rozhodli podstúpiť umelé oplodnenie napriek vysokému veku.

„Keby sme zomreli bez dedičov, celý majetok by si rozdelili bratia a susedia,“ vysvetľuje. Bála Rám vlastní asi 4-hektárové políčko a dvoch byvolov. Pestuje ryžu, pšenicu a bavlnu, čo mu ročne zvýši príjem o 5 000 dolárov.

Pár si samozrejme v kútiku srdca prial mužského potomka pre svoj majetok. Dcéra sa musí vydať a žiť s manželom. „Keď sa narodila Navín, lekár povedal, že Rádža je príliš slabá na to, aby podstúpila ďalšie umelé oplodnenie. Navín je teda pre nás dcérou i synom zároveň.“

Nemali na výber

Pri umelom oplodnení sa používajú spermie muža k oplodneniu vajíčka partnerky v skúmavke. Embryo sa potom vloží do maternice ženy, kde ho budúca matka donosí. V prípade Rádži sa nedal použiť tento postup. Rádža bola už po menopauze a jej sestra zase nebola zdravá, aby donosila plod. Lekári teda použili plod neznámej ženy a donosila ho Rádža. „Dedinčania sa k nám teraz správajú inak, keď zomriem, sestra moje dieťa vychová,“ prehlasuje Rádža.

Lekár z kliniky, kde sa starali aj o Rádžu, prezradil, že každoročne má v starostlivosti asi tisíc žien vo veku 50 až 70 rokov. „Boli časy, keď sme každý mesiac liečili viac ako stovku starších manželských párov. Prichádzali s veľkými očakávaniami, ktoré sme všetky pochopiteľne nemohli naplniť. Museli sme preto starostlivejšie vyberať a znížiť tak počet pacientov, ktorých prijímame.“

Na klinike sa liečila aj Bhatérí Dévíová. S umelým oplodnením začala, keď mala 64 rokov. Porodila trojčatá – dve dievčatká a jedného chlapca. Jedna z dcér krátko po narodení zomrela. Dve deti teraz už chodia do škôlky. Ich príbeh je podobný ako ten predchádzajúci o Rádže.

Bhatérí s Rádžou neboli po pôrode v dobrom stave, ale ani jedna si nepripúšťa zdravotné ťažkosti. „Telo ženy je určené pre rodenie detí, a to je bez ohľadu na vek vždy náročné,“ tvrdí Bhatérí.

Témy: Klinika India
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok