Najvyšší líbyjský sud neuznal parlament, ktorý už uznal svet

TASR
6.11.2014 12:22

Líbyjský Najvyšší súd dnes označil medzinárodne uznaný parlament za nelegitímny. Informovala o tom líbyjská štátna agentúra LANA.

Najvyšší líbyjský sud neuznal parlament, ktorý už uznal svet
SITA/AP

Agentúra Reuters konštatovala, že rozhodnutie Najvyššieho súdu prehĺbi rozkol medzi dvoma mocenskými centrami, ktoré sa vytvorili v tejto krajine bohatej na ropy po zosadení vlády Muammara Kaddáfího.

Zvolený parlament - Snemovňa reprezentantov - zasadá vo východolíbyjskom meste Tobruk po tom, ako sa ozbrojené skupiny z mesta Misuráta zmocnili metropoly Tripolis. Hovorca Snemovne reprezentantov nekomentoval dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu.

 

Najvyšší súd naďalej sídli v Tripolise, kde misurátske ozbrojené skupiny ustanovili alternatívny parlament a zmocnili sa kontroly aj nad ďalšími štátnymi orgánmi, čo podľa Reuters vyvoláva otázky aj ohľadom nezávislosti Najvyššieho súdu.

Od 6. septembra má Líbya okrem dvoch parlamentov aj dve vlády. V Tripolise pred poslancami parlamentu ovládaného islamistami, ktorého mandát vypršal už vo februári tohto roku, zložila prísahu 13-členná "vláda národnej spásy" na čele s univerzitným profesorom Umarom Hásím.

V Tobruku zasa sídli aj vláda, za ktorej predsedu poslanci v meste sídliaceho líbyjského parlamentu pred časom zvolili Abdalláha Sáního a poverili ho zostavením krízového kabinetu. Sání a jeho 12-členná vláda zložili prísahu 28. septembra v Tobruku po tom, čo jej zloženie schválil veľkou väčšinou hlasov medzinárodne uznaný parlament.

V čase dvojvládia a politickej nestability Líbya v súčasnosti čelí aj najhorším násilnostiam od vypuknutia občianskej vojny, ktorá v roku 2011 viedla k zosadeniu režimu Muammara Kaddáfího.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok