Forbes: Putin je druhý rok po sebe najmocnejším mužom sveta

TASR
5.11.2014 19:45

Ruský prezident Vladimir Putin je podľa časopisu Forbes druhý rok po sebe najmocnejším človekom sveta. Šéf Bieleho domu Barack Obama skončil hneď za ním, na treťom mieste sa umiestnil čínsky prezident Si Ťin-pching, informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na dnešné vydanie Forbesu.

Forbes: Putin je druhý rok po sebe najmocnejším mužom sveta
SITA/AP

Rebríček, ktorý Forbes pripravuje od roku 2009, je založený na hlasovaní poroty redaktorov tohto amerického biznisového magazínu, ktorí zvažujú parametre ako rozsah a použitie moci danej osoby, počet ľudí, na ktorých má jej konanie vplyv, či jej finančné zdroje. Na aktuálnom zozname sa nachádza 72 svetových osobností.

Prvých päť osobností v rebríčku sa oproti minulému roku nezmenilo - a nasledujú po sebe aj v rovnakom poradí, konštatovala agentúra DPA. Štvrtým je pápež František a piatou prvá žena, nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová. Prvú desiatku uzatvárajú šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová, spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates, prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi, zakladatelia spoločnosti Google Larry Page a Sergey Brin a britský premiér David Cameron.

Rebríček pre rok 2014 obsahuje celkovo 17 hláv štátov, 39 generálnych riaditeľov rôznych spoločností vrátane 14 zakladateľov. Sú medzi nimi napríklad čínski podnikatelia Ma Jün z firmy Alibaba či Ma Chua-tcheng zo spoločnosti Tencent. Rebríček zahŕňa 29 miliardárov s celkovým majetkom vo výške 790 miliárd dolárov.


V roku 2012 sa Putin umiestnil na tretej priečke, kým víťazstvo patrilo Obamovi. Forbes tohtoročnú prvú priečku najvyššieho predstaviteľa Ruskej federácie pripisuje anexii Krymského polostrova a podpísaniu dohody s Čínou o výstavbe plynovodu za vyše 70 miliárd dolárov, čo je najväčším stavebným projektom na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok