Vláda obmedzila zberateľov funkcií, zákonodarcovia dostanú len jeden plný plat

TASR
5.11.2014 13:00

Poslanci národnej rady, ktorí sú napríklad starostovia, primátori alebo predsedovia samosprávneho kraja budú v budúcnosti dostávať v plnej výške iba poslanecký plat.

Vláda obmedzila zberateľov funkcií, zákonodarcovia dostanú len jeden plný plat
SITA

Za výkon každej ďalšej funkcie to bude plat najviac vo výške minimálnej mzdy. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorý dnes schválila vláda.

Tieto pravidlá však začnú platiť pre zákonodarcov, ktorí vykonávajú aj inú funkciu vo verejnej správe, až od ďalšieho funkčného obdobia, teda od nasledujúcich parlamentných volieb, ktoré sa majú uskutočniť na jar 2016.


Súčasná právna úprava umožňuje súčasne vykonávať viaceré verejné funkcie, za výkon ktorých sa poskytuje pravidelný príjem z verejných prostriedkov. "Tento právny stav je dlhodobo predmetom nespokojnosti a kritiky zo strany verejnosti," uviedol premiér Robert Fico, ktorý predmetnú novelu predložil.


Vzťahovať sa to bude aj na poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi. Tí budú poberať v plnej výške plat starostu alebo primátora a odmenu za výkon funkcie poslanca najviac do výšky minimálnej mzdy. Táto zmena nadobudne účinnosť po voľbách starostov obcí a primátorov miest, teda o štyri roky.


Táto zmena sa nedotkne poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev, vrátane poslancov zastupiteľstiev mestských častí Bratislavy, ako aj mesta Košice, ktorí za to zväčša nepoberajú žiadne peniaze.


Uvedené príjmové obmedzenie sa nebude vzťahovať ani na tých poslancov NR SR, ktorí pôsobia ako vedeckí, pedagogickí alebo umeleckí zamestnanci, vykonávajú niektoré zo slobodných povolaní prípadne činnosť, ktorej výkon je podmienený členstvom alebo registráciou v stavovskej organizácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok