Podľa Amnesty International páchal Izrael v pásme Gazy vojnové zločiny

TASR
5.11.2014 11:27

Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International obvinila Izrael zo spáchania vojnových zločinov počas letnej 50 dňovej vojenskej ofenzívy v palestínskom pásme Gazy. Amnesty v dnes zverejnenej správe tvrdí, že útokmi na rodinné domy v husto obývanej pobrežnej oblasti ukázal Izrael "bezcitnú ľahostajnosť", informovala agentúra AP.

Podľa Amnesty International páchal Izrael v pásme Gazy vojnové zločiny
SITA/AP

"Izraelské sily sa drzo vysmiali zákonom vojny tým, že podnikli sériu útokov na domy civilistov, a voči masakru, ktorý tam spáchali, prejavili bezcitnú ľahostajnosť," uviedol Philip Luther, riaditeľ AI pre Blízky východ a severnú Afriku.

"Izraelské jednotky zabili pri útokoch na domy plné rodín množstvo palestínskych civilistov, čo sa v niektorých prípadoch rovná vojnovým zločinom," uvádza sa v správe AI.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí zistenia AI odmieta s tvrdením, že ľudskoprávna organizácia so sídlom v Londýne "ignoruje preukázateľné vojnové zločiny, ktorých sa dopustil Hamas". "Správa nespomína teror v súvislosti s Hamasom alebo inými palestínskymi ozbrojenými skupinami, nezmieňuje sa ani o tuneloch budovaných Hamasom s cieľom preniknúť do Izraela a spáchať teroristické útoky," namieta v stanovisku rezort zahraničia židovského štátu.

Hlavným cieľom letnej izraelskej ofenzívy v Gaze bolo ukončenie raketového ostreľovania krajiny palestínskymi militantmi. Boje si v pásme Gazy podľa OSN a tamojších predstaviteľov vyžiadali viac ako 2100 mŕtvych, prevažne z radov palestínskych civilistov. Izrael prišiel o 66 vojakov a šiestich civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok