Vatikán ostro kritizuje asistovanú samovraždu Brittany Maynardovej

TASR, Youtube
5.11.2014 07:52

Čelný predstaviteľ Vatikánu pre bioetiku označil v utorok za trestuhodnú samovraždu Američanky s rakovinovým nádorom na mozgu v konečnom štádiu, ktorá vyhlásila, že chce zomrieť dôstojne.

Vatikán ostro kritizuje asistovanú samovraždu Brittany Maynardovej
SITA/AP

Predseda Pápežskej akadémie pre život monsignor Ignacio Carrasco de Paula, talianskej tlačovej agentúre ANSA povedal, že "dôstojnosť je niečo iné ako ukončiť svoj vlastný život".

Brittany Maynardová spáchala v sobotu v štáte Oregon asistovanú samovraždu, keď predtým zverejnila svoje motívy, ktorými chcela podnietiť politikov, aby v tejto oblasti konali. Jej čin rozprúdil diskusiu o asistovanej samovražde smrteľne chorých.

Podľa de Paula je "čin Brittany Maynardovej sám o sebe odsúdeniahodný". Upozornil však, že nesúdi jednotlivcov, "odsúdené by malo byť gesto samotné".


Člen rady podpornej skupiny Compassion and Choices, Ignacio Castuera reagoval, že Maynardová nebola katolíčka a bolo by nesprávne vnucovať náboženské pravidlá niekomu, kto túto vieru nezdieľa.

Lekári tejto 29-ročnej žene diagnostikovali agresívny nádor na mozgu v apríli, pričom jej dali šesť mesiacov života. Po stanovení diagnózy sa Maynardová spolu s rodinou presťahovala do Oregonu, ktorý je jedným z piatich amerických štátov, kde je možná lekárom asistovaná samovražda.

Maynardovej verejné vyhlásenie, že chce svoj život ukončiť 1. novembra, vyvolalo veľkú diskusiu o asistovanej samovražde v USA i vo svete, a urobilo z mladej ženy verejne známu osobu - jej video, v ktorom vysvetľuje pohnútky svojho rozhodnutia zobrať si život, si pozreli milióny používateľov internetu.


Sean Crowley, hovorca skupiny Compassion and Choices, pre noviny The Oregonian uviedol, že Maynardová naučila svet, čo to znamená dôstojne zomrieť. "Prinútila ľudí, aby sa zamysleli nad otázkou, ktorou sa dovtedy nezaoberali," vysvetlil.

Pozrite si video v ktorom Maynardová hovorí o ukončení svojho života (v angličtine)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok