NAKA obvinila Košeckého, Smer neumožnil mimoriadnu schôdzu

TA3 TASR SITA
5.11.2014 13:27

Národná kriminálna agentúra obvinila odvolaného konateľa štátnej firmy MH Development Ladislava Košeckého z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Smer neschválil program mimoriadnej schôdze parlamentu.

Za hlasovalo len 46 poslancov

Mimoriadna schôdza národnej rady ku kauze štátnej firmy MH Development, ktorú zvolal na podnet opozície predseda NR SR Pavol Paška, nebola. Poslanci vládnej strany, ktorí majú v parlamente väčšinu, totiž neschválili jej program. Za návrh opozície zahlasovalo len 46 poslancov zo 112 prítomných.

Šéf rezortu hospodárstva Pavol Pavlis pripomenul, že konateľa štátnej firmy odvolal okamžite po zverejnení podozrení a nariadil v nej vykonať vnútorný audit. Zároveň oznámil, že vymenoval nového konateľa spoločnosti a vymenil zvyšok dozornej rady.

Spolu s ministrom vnútra Kaliňákom sú presvedčení, že k odhaleniu pochybení by došlo aj bez opozičného poslanca Miroslava Beblavého, ktorý na podozrenia na protiprávne konanie v štátnej firme upozornil a s ďalšími poslancami opozície inicioval mimoriadnu schôdzu. Beblavý tvrdí, že schôdza má význam a že je potrebné poveriť Najvyšší kontrolný úrad hĺbkovou kontrolou v MH Development.

Opozícia chcela nezávislú kontrolu

Mimoriadne rokovanie parlamentu iniciovali opoziční poslanci s cieľom dosiahnuť nezávislú kontrolu hospodárenia s finančnými prostriedkami v spoločnosti MH Development.

Návrh, pod ktorý sa podpísalo 31 zákonodarcov, doručil poslanec Beblavý. Odôvodnil ho neochotou poslancov Smeru rokovať v pléne o tejto téme počas poslednej schôdze. Mimoriadna schôdza mala z jeho pohľadu donútiť vládnu väčšinu k riadnemu a nezávislému prešetreniu pomerov v štátnej firme k odvolaniu jej dozornej rady. Beblavý je presvedčený, že Smer nechce kauzu riadne prešetriť. O tom má svedčiť zámer ministra hospodárstva Pavla Pavlisa zveriť vykonanie kontroly súčasnej dozornej rade MH Developmentu.

Bývalý konateľ MH Development už čelí obvineniu

Národná kriminálna agentúra obvinila odvolaného konateľa štátnej firmy MH Development Ladislava Košeckého z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Policajti NAKA začali trestné konanie aj v ďalšej veci. "Druhé začaté trestné stíhanie smeruje k ďalším pochybnostiam o hospodárení spoločnosti MH Development," informoval minister vnútra Robert Kaliňák na brífingu pred dnešným rokovaním vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok