Kyjev vyšle na východ posily, chce obmedziť zásobovanie Donbasu

TASR TA3
4.11.2014 20:14

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nariadil armádnym veliteľom, aby vyslali posily na východ Ukrajiny. Dodatočné vojenské jednotky majú chrániť mestá na východe a juhovýchode krajiny pred možným útokom zo strany proruských separatistov, oznámila agentúra Reuters.

"Bolo vytvorených niekoľko nových jednotiek a zoskupení, ktoré budú okamžite k dispozícii pre prípad možnej ofenzívy na Mariupol, Berďansk, Charkov a severnú časť Luhanskej oblasti," povedal ukrajinský prezident na stretnutí s členmi Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO).

Porošenko zvolal schôdzku svojho bezpečnostného tímu po víkendových voľbách lídrov a poslancov, ktoré separatisti napriek nesúhlasu Kyjeva a Západu zorganizovali v nimi vyhlásených republikách vo východoukrajinskej Luhanskej a Doneckej oblasti.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes uviedol, že Severoatlantická aliancia zaznamenala presun ruských jednotiek smerom k ukrajinskej hranici. Moskva podľa Stoltenberga naďalej poskytuje výcvik a vybavenie proruským separatistom a na východe Ukrajiny stále operujú príslušníci ruských špeciálnych síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok