Britskí tajní: Sociálne siete sú centrom náboru teroristov

TASR
4.11.2014 13:55

V Spojených štátoch sídliace sociálne médiá sa stali riadiacou a kontrolnou sieťou, ktorú pri svojej náborovej činnosti využívajú teroristi a kriminálnici, pričom technologickým spoločnostiam ovládajúcim internetové servere sa tento fakt nemusí pozdávať.

Britskí tajní: Sociálne siete sú centrom náboru teroristov
SITA/AP

Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenia Roberta Hannigana, nového šéfa britskej spravodajskej agentúry GCHQ.

Britská špionážna služba vie o tom, že členovia extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) využívajú textové servisy ako napríklad Facebook či Twitter pre ľahký dosah svojich priaznivcov. Robert Hannigan to tvrdí v dnešnom článku v denníku Financial Times.

Rozviedky chcú podporu sociálnych sietí

Tajné služby podľa neho potrebujú väčšiu podporu zo strany amerických technologických spoločností, ktoré dominujú webovým portálom. Ako aj informačnú pomoc pri boji s teroristami a tými, ktorí online zdieľajú informácie o násilnom extrémizme a zneužívaní detí. Špionážne služby by tiež mali vstúpiť do diskusie o právach na ochranu súkromia, pričom táto debata by nemala byť dôvodom pre odklad urgentných a ťažkých rozhodnutí.

"Napriek tomu, že sa im (technologickým spoločnostiam) to nemusí páčiť, stali sa kontrolnou a riadiacou sieťou pri výbere teroristov a kriminálnikov, a tak ako väčšina z nás, i oni považujú ich servis za transformačný," tvrdí v článku Hannigan. "Ak sa odhodlajú splniť túto výzvu, znamená to vyvinúť lepšie opatrenia pre uľahčenie legitímneho vyšetrovania bezpečnostnými a právnymi úradmi, než máme teraz."

Teroristická propaganda na internete nie je novinkou. Podľa úradov však oproti kostrbatej rétorike militantného hnutia al-Káida naberá spôsob komunikácie IS cez sociálne médiá a vďaka sofistikovanej a modernej metóde nebývalú popularitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok