Súd sa začal kauzou turecký kamión zaoberať ešte raz

SITA
4.11.2014 12:41

Okresný súd v Trnave sa dnes opäť začal zaoberať kauzou prepravy anhydridu kyseliny octovej zo Slovenska do Turecka, v ktorej pôvodne vo februári odsúdil Slovincov Alena Ž. a Sebastjana M. na dlhoročné tresty odňatia slobody.

Súd sa začal kauzou turecký kamión zaoberať ešte raz
SITA

Krajský súd rozsudok pre viaceré chyby zrušil a vrátil okresnému súdu, aby záležitosť v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. V kauze ,,tureckého kamióna“ sú na Okresnom súde v Trnave vedené štyri konania, v dvoch padli rozsudky, krajský súd obidva zrušil.

Za financovanie a zorganizovanie prepravy anhydridu kyseliny octovej zo Slovenska do Turecka súd ako prvých odsúdil Slovincov Alena Ž. na 23 rokov a Sebastjana M. na 20 rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Obaja obžalovaní sa proti rozsudku odvolali, krajský súd napadnutý rozsudok v celom rozsahu zrušil.

Anhydrid patrí medzi prekurzory, podľa obžaloby mal slúžiť ako východisková látka na výrobu heroínu v Afganistane. Slovenská polícia sa vďaka kľúčovému svedkovi dozvedela o zámere na jeho transport v značnom predstihu, jeho aktérov sledovala a anhydrid kyseliny octovej nechala pod kontrolou polícií zainteresovaných krajín vyviezť do Turecka. V súvislosti s kauzou prebiehajú na Okresnom súde v Trnave aj ďalšie tri konania, obvinených je spolu osem ľudí. Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak v apríli 2011 tvrdil, že peniaze získané z predaja heroínu mali slúžiť na zabezpečenie zbraní pre teroristické organizácie IRA a ETA.

Obžalovaní svoju vinu od začiatku odmietali, obhajoba poukazovala na to, že hlavným organizátorom bol práve svedok, ktorý spolupracoval s políciou. Podľa prokurátora Generálnej prokuratúry SR bol postup polície v tomto prípade legitímny, pretože len takto mohla odhaliť a postihnúť páchateľov tejto trestnej činnosti. Z rovnakých dôvodov bola do prípadu zainteresovaná aj Slovenská informačná služba. Kľúčový svedok je pod ochranou polície. Podľa zrušujúceho rozsudku krajského súdu pôsobil bez splnenia formálnych náležitostí, predovšetkým bez príkazu na použitie agenta. Odvolaciemu súdu chýbal tiež dôkaz o tom, že látka mala naozaj smerovať do Afganistanu.

Polícia mala pod kontrolou samotnú prepravu anhydridu kyseliny octovej v decembri 2010 s cieľom dostať sa k objednávateľovi. Na akcii sa podieľalo sedem krajín, turecká polícia však kamión aj s vodičom predčasne zadržala. V tom momente sa dostal do ohrozenia života svedok, ktorý bol v trnavskom byte spoločne s dvojicou Slovincov. Zachraňovali ho razantným zákrokom policajní kukláči. Vodič českého kamióna Zdeněk Pekara nemal o skutočnom obsahu kontajnerov ani tušenia, napriek tomu strávil Vianoce v tureckom väzení. Slovenské ministerstvo vnútra ho neskôr odškodnilo sumou 25-tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok