SPP zastavilo rozširovanie siete plynofikovaných obcí

SITA
4.11.2014 11:54

S ďalšou plynofikáciou obcí na Slovensku sa v súčasnosti nepočíta. Spoločnosť SPP - distribúcia, a.s. totiž v najbližšom období neplánuje svoju distribučnú sieť rozširovať v obciach bez plynovodu, chce najmä investovať do tej existujúcej.

SPP zastavilo rozširovanie siete plynofikovaných obcí
SITA

"V súčasnosti nebudujeme a ani sa finančne nepodieľame na výstavbe nových plynovodov. Investície smerujeme do rekonštrukcie existujúcich sietí, tak aby bola zachovaná bezpečnosť ich prevádzky," povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca SPP-distribúcia Milan Vanga.

Obce chcú len rozširovanie siete

Na Slovensku je v súčasnosti plynofikovaných 2 234 obcí z celkového počtu 2 891 obcí. Z toho vyplýva, že prístup k zemnému plynu na Slovensku má 94 % obyvateľov. Celková dĺžka distribučnej siete v súčasnosti dosahuje takmer 33 tisíc kilometrov. Ostatná obec bola plynofikovaná koncom minulého desaťročia. V súčasnosti SPP-distribúcia ani neregistruje od obcí bez plynofikácie záujem o výstavbu nového plynovodu v ich katastri. "Predmetom žiadostí v rokoch 2013 a 2014 bolo vždy iba rozšírenie distribučnej siete v už plynofikovaných obciach,“ konštatoval Vanga.

Spotreba zemného plynu na Slovensku sa dlhé roky pohybuje od piatich do šiestich miliárd metrov kubických. Podobná situácia bola aj v minulom roku, keď slovenskí odberatelia spotrebovali 5,1 miliardy metrov kubických plynu. V tomto roku by to malo byť o niečo viac, 5,2 miliardy metrov kubických. Ministerstvo hospodárstva SR nepredpokladá, že by to v budúcich rokoch malo byť inak. Do roku 2020 by sa mohla podľa súčasných predpovedí rezortu hospodárstva vyšplhať spotreba plynu na Slovensku na úroveň 6 miliárd metrov kubických.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok