Veliteľ NATO v Európe varoval pred Rusmi a pýtal posily

TASR
4.11.2014 08:02

Vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, generál Philip Breedlove varoval v pondelok pred nárastom bezpečnostných výziev zo strany Ruska a vyzval západnú vojenskú alianciu, aby posilnila svoju prítomnosť v Európe. Generál Breedlove na brífingu v Pentagóne povedal, že žiada Pentagón o viac vojakov i výzbroje pre Európu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na súkromnú tlačovú službu Defense News.

Veliteľ NATO v Európe varoval pred Rusmi a pýtal posily
SITA

"Vzhľadom na zvýšený nátlak, ktorý cítime teraz vo východnej Európe a vzhľadom na ...opatrenia prijaté v Pobaltí, Poľsku a Rumunsku, potrebujeme dodatočnú rotačnú prítomnosť," citovala generála.

Breedlove tiež varoval, že NATO sa vo vzťahu s Ruskom pre Ukrajinu približuje "strategickému bodu zvratu".
Ruská hranica s východnou Ukrajinou oslabila tak, že je takmer úplne porézna, zatiaľ čo vnútorná demarkačná línia na ukrajinskom území oddeľujúca proruské milície od ukrajinských síl posilnila a stala sa z nej de facto hranica, povedal, varujúc pred rizikom ďalšieho "zamrznutého konfliktu".

Generál vyjadril presvedčenie, že na území východnej Ukrajiny sa nachádza asi 250 až 300 ruských vojakov, ktorí pomáhajú pri výcviku a vyzbrojovaní ruskom podporovaných síl, informovala tlačová agentúra Reuters. Za poréznou hranicou, v Rusku je podľa jeho slov asi sedem ruských brigád, ale ich zloženie komplikuje presné určenie počtu vojakov.

Breedlove hovoril po nedeľňajších voľbách, ktoré separatisti zorganizovali na východe Ukrajiny a ktoré ďalej prehĺbili spor s Ruskom o budúcnosť východu Ukrajiny.

Nemohol potvrdiť správu zverejnenú v jednom americkom médiu, podľa ktorej Rusko presunulo na Krym taktické jadrové zbrane. Uviedol, že Rusko otvorene hovorilo o plánoch umiestniť na Kryme v budúcnosti letectvo schopné plniť všetky misie, ale priznal, že zatiaľ nič nenaznačuje, že by sa to realizovalo..

Vedúci predstavitelia NATO sa vyjadrili, že aliancia neplánuje vojensky zasiahnuť na Ukrajine, ktorá nie je členskou krajinou aliancie. Posilnili však východnú obranu NATO, aby ubezpečili nervóznych spojencov a NATO prerušilo praktickú spoluprácu s Ruskom, pripomenula agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok