Brutálna bitka pred barom Mariatchi v Nitre má ďalšiu dohru

TA3 TASR
3.11.2014 12:37

Po tom, čo minulý týždeň jeden z obvinených dostal za kopance do hlavy pokutu 400 eur, sa pred súd postavia aj ďalší.

Prokurátorka Generálnej prokuratúry SR (GP) SR podala koncom minulého mesiaca obžalobu na päť osôb v kauze minuloročnej bitky pred nitrianskym barom Mariatchi.

"Prokurátorka Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky 29. októbra podala na Okresný súd Nitra obžalobu na päť obvinených z októbrového útoku 2013 pred barom Mariatchi. Obžaloba bola podaná za prečin výtržníctva v súbehu so zločinom ublíženia na zdraví v štádiu pokusu, spáchaných formou spolupáchateľstva," spresnila dnes pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Od 20. októbra je právoplatný prvý verdikt v kauze útoku na bar Mariatchi, keď Okresný súd Bratislava I schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom GP SR profesionálny vojak Tomáš Spišiak. "Okresný súd Bratislava I schválil dohodu o vine a treste medzi Generálnou prokuratúrou Slovenskej republiky a obvineným Tomášom Spišiakom, uznal ho vinným z prečinu výtržníctva a odsúdil k peňažnému trestu 400 eur. Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd ustanovil náhradný trest odňatia slobody vo výmere štyri mesiace. Nakoľko ide o schválenie dohody o vine a treste, rozsudok je právoplatný, nie je možný opravný prostriedok," povedal vtedy hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

"Podnet na konanie o dohode o vine a treste inicioval obvinený. Boli splnené zákonné podmienky na konanie o dohode o vine a treste. To znamená, že obvinený sa k spáchaniu skutku spontánne priznal, uznal vinu a vykonané dôkazy nasvedčovali pravdivosti jeho priznania, svoje konanie aj oľutoval. Druh a výška trestu korešponduje spôsobu účasti obvineného na skutku a miere jeho zavinenia. (Bol dokázaný jeden úder na poškodeného, útočník sa nezúčastnil na skutku ako spolupáchateľ s ostatnými obvinenými). Uloženie peňažného trestu v danom prípade umožňuje Trestný zákon. S návrhom prokurátora o dohode o vine a treste sa stotožnil príslušný sudca, ktorý by v prípade, ak by navrhovaný trest považoval za zjavne neprimeraný, predloženú dohodu o vine a treste neschválil," uviedla zase hovorkyňa GP SR Predajňová.

O uzavretí spomínanej dohody ako prvý informoval denník Sme. Tomáš Spišiak musí podľa tohto zdroja okrem toho Všeobecnej zdravotnej poisťovni nahradiť škodu, ktorú jej mal zranením klienta spôsobiť. Poisťovňa ju vyčíslila na 12,60 eura. Vojakov právnik pre denník povedal, že skutok úprimne ľutuje.

Denník Sme pripomenul, že prokurátorka vojaka v prípravnom konaní vylúčila z hlavnej skupiny obvinených, ktorým za trestný čin ťažkého ublíženia na zdraví hrozí až 12 rokov väzenia. Po začiatku útoku sa totiž stiahol a pri najtvrdších úderoch už nebol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok