Na Slovensku rastie počet užívateľov mobilného internetu

TASR
2.11.2014 10:38

Aj keď najpreferovanejšou formou pripojenia k internetu zostáva na Slovensku fixné pripojenie v kombinácii s wi-fi routerom (73 %), v tomto roku sa už vyše štvrtina používateľov internetu pripájala aj cez smartfón (27 %). Fixné pripojenie využíva ešte stále 61 % ľudí, z nich 36 % surfuje aj bezdrôtovo. Vyplýva to zo správy O2 Analytics, ktorá čerpá z U&A Study.

Na Slovensku rastie počet užívateľov mobilného internetu
SITA/AP

Kým v roku 2011 využívalo dáta v mobile len 10 % opýtaných, dnes ich počet vzrástol až na 49 %. Častejšie využívajú mobilné dáta v telefóne muži (52 %) ako ženy (45 %). Z pohľadu veku je podľa očakávaní k mobilným dátam najviac pripojená veková kategória 15 až 24-ročných (73 %), kým na opačnej strane stoja 55 až 65-roční (23 %).

„Čoraz častejšie surfujeme na našich mobiloch. S každou generáciou smartfónov a zlepšovaním sietí operátorov sa zlepšuje aj zákaznícka skúsenosť. Rozvoj 4G sietí a nové možnosti využitia dát povedú k ešte výraznejšiemu nárastu zariadení pripojených do mobilnej dátovej siete,“ uviedol marketingový riaditeľ O2 pre rezidenčný segment Igor Tóth.

Za internet v mobile si aktuálne pripláca až 22 % používateľov mobilných dát. Kombináciu pripojenia prostredníctvom platených dát a bezplatnej wi-fi siete využíva až 38 % opýtaných. Najväčšou skupinou používateľov dát v mobile sú tí, ktorí na pripojenie využívajú wi-fi siete (39 %).

Spomedzi platiacich používateľov dát využíva platbu na základe mesačných poplatkov až 43 %. O niečo menej (41 %) využívajú dáta, ktoré majú k dispozícii v rámci svojho paušálu. Platby na dennej báze (tzv. denný internet) využije približne 11 % a 5 % platiacich zákazníkov uviedlo, že využíva systém platby len za to, čo spotrebuje.

TASR informovala Martina Jamrichová z O2.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok