NATO zvyšuje na východe pohotovosť pre nárast ruských letov

SITA
31.10.2014 09:31

Severoatlantická aliancia zvýšila leteckú pohotovosť pre nárast aktivity ruských leteckých síl nad východnou a severnou Európou. Vo štvrtok počas návštevy Atén to oznámil šéf NATO Jens Stoltenberg.

NATO zvyšuje na východe pohotovosť pre nárast ruských letov
SITA/AP

Viacnásobným zvýšením počtu letov v oblasti východných hraníc aliancie Rusko podľa neho ohrozuje vzájomnú dôveru vybudovanú za posledné desaťročia. Len tento rok letectvo NATO zachytilo vyše 100 letov ruských bojových lietadiel, čo je trikrát viac než v roku 2013. Stoltenberg zdôraznil, že z tohto dôvodu aliancia zostáva "ostražitá a pripravená reagovať". "Zvyšujeme naše letecké hliadky v reakcii na zvýšenú leteckú aktivitu zo strany Ruska," vyhlásil.

Stíhačky NATO od utorka zakročili už proti štyrom skupinám ruských lietadiel prelietavajúcim nad Atlantickým oceánom. Aliancia v oblasti zaznamenala prítomnosť niekoľkých strategických ruských bombardérov, čo považuje za "nezvyčajný stupeň leteckej aktivity nad európskym vzdušným priestorom". Ruské stíhačky v blízkosti hraníc NATO zaznamenala aj nórska armáda. "Ruské letectvo neďaleko nášho vzdušného priestoru zaznamenávame pravidelne. Čo je však nezvyčajné, je veľký počet lietadiel nachádzajúcich sa južnejšie od oblastí, kde ich bežne vidíme," uviedol hovorca nórskych ozbrojených síl.

Vzťahy medzi NATO a Ruskom sú napäté od anexie ukrajinského Krymu Ruskom ako aj z dôvodu konania Moskvy počas ukrajinského občianskeho konfliktu. Zvýšená letecká aktivita pri východných hraniciach aliancie je podľa analytikov ukážkou sily zo strany Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok