Prezident Burkiny Faso vyhlásil výnimočný stav, žiada ukončiť protesty

SITA TA3
30.10.2014 22:03

Burkinský prezident Blaise Compaoré vo štvrtok vyhlásil v krajine výnimočný stav a prisľúbil, že začne rokovať s opozíciou, ktorá tento týždeň začala kampaň občianskej neposlušnosti na protest proti snahám predĺžiť jeho pôsobenie vo funkcii.

Prezident Burkiny Faso vyhlásil výnimočný stav, žiada ukončiť protesty
SITA/AP

Podľa vyhlásenia prečítaného vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio Omega FM výnimočný stav platí na celom území Burkiny a zodpovedným za jeho dodržiavanie je náčelník tamojších ozbrojených síl. Compaoré zároveň oznámil okamžité rozpustenie vlády, ktorá predtým pobúrila jeho protivníkov zámerom usporiadať referendum o zmene ústavy, aby viac neobmedzovala úradovanie prezidenta na dve funkčné obdobia po sebe.

"Vyzývam vodcov politickej opozície, aby skoncovali s protestami. Sľubujem, že oddnes budem rokovať so všetkými hráčmi v záujme ukončenia krízy," vyhlásil dlhoročný prezident po tom, ako demonštranti vo štvrtok založili požiar v sídle parlamentu a vyrabovali budovy štátnej televízie v hlavnom meste. Desaťtisíce ľudí následne zamierili k prezidentskému palácu, kde proti nim zasiahla polícia. Podľa miestnej záchrannej služby si streľba ostrými nábojmi vyžiadala najmenej troch mŕtvych. Státisíce Burkinčanov ešte v utorok demonštrovali v Ouagadougou a iných mestách proti zámeru vlády vypísať referendum o zmene ústavy, ktorá by umožnila Compaorému zotrvať pri moci, hoci stojí na čele krajiny už od prevratu v roku 1987.

Compaoré si v západoafrickom regióne buduje povesť významného lídra, pričom plní úlohu sprostredkovateľa v tamojších konfliktoch a vystupuje ako dôležitý spojenec Západu v boji proti moslimským extrémistom napojeným na al-Kájdu. Zámer pozmeniť ústavu v jeho prospech však rozdeľuje krajinu, ktorá patrí medzi najchudobnejšie na svete napriek tomu, že je jedným z najväčších producentov bavlny a rozvíja ťažbu zlata. Francúzsko ako bývalý koloniálny správca Burkiny už Compaorého vyzvalo, aby sa riadil chartou Africkej únie, na základe ktorej by lídri nemali meniť zákony v záujme zotrvania pri moci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok