Zdravotná sestra porušila karanténu a išla sa bicyklovať

TASR
30.10.2014 21:11

Americká zdravotná sestra, ktorá sa nedávno vrátila z ebolou zasiahnutej severoafrickej krajiny Sierra Leone, kde sa starala o pacientov nakazených smrteľným vírusom, dnes porušila nariadenú domácu karanténu. Kaci Hickoxová dnes ráno opustila svoj dom v mestečku Fort Kent na severe štátu Maine a sa išla krátko pobicyklovať s priateľom.

Zdravotná sestra porušila karanténu a išla sa bicyklovať
SITA

Agentúru Reuters o tom informovali reportéri amerického MSNBC.

Hickoxová to vysvetlila so slovami, že izolácia nie je v jej prípade nutná, keďže nemá žiadne symptómy a test na ebolu mala negatívny. Hickoxová sa plánuje s prípadom odvolať na súd. Urobí tak, pokiaľ úrady v Maine karanténu v priebehu dnešného dňa neodvolajú.

Republikánsky guvernér Maine Paul LePage, ktorý sa usiluje o opätovné zvolenie do funkcie, už potvrdil, že sa pokúsi dosiahnuť to, aby Hickoxovú izolovali až do 10. novembra. Úrady v Maine tiež plánujú predložiť prípad súdu, aby dosiahli súdne nariadenie karantény.


Hickoxová sa už skôr sťažovala na guvernéra New Jersey Chrisa Christieho. Hneď po prílete na letisko v Newarku ju transportovali do stanu a až potom jej povolili cestu do Maine, kde má vo vlastnom dome stráviť zvyšných 21 dní karantény. Maximálna inkubačná doba vírusu Ebola je práve 21 dní.


Konfrontácia 33-ročnej zdravotnej sestry v úradmi v štátoch Maine a New Jersey ukazuje ako veľmi sa americké štáty snažia ochrániť obyvateľov pre ebolou. Americkí predstavitelia vedú v týchto dňoch spor o tom, či amerických zdravotníkov, ktorý v západnej Afrike ošetrovali pacientov s ebolou po návrate zatvárať do karantén alebo nie.


Ebola sa šíri iba priamym kontaktom s ľudskými tekutinami či ochoreným pacientom, nie vzduchom. Epidémia smrtiaceho vírusu najhoršie zasiahla Libériu, Sierru Leone a Guineu. Dosiaľ sa touto chorobou nakazilo približne 13.700 ľudí. Od vypuknutia epidémie zomrelo na následky ochorenia takmer 5000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok