Sýrsky utečenecký tábor bombardovali barelovými bombami

TASR
29.10.2014 20:10

Sýrske armádne vrtuľníky zhodili dve barelové bomby na utečenecký tábor v severnej provincii Idlib a podľa nepotvrdených informácií zabili až 75 civilistov. Správu o bombardovaní dnes pre agentúru Reuters potvrdili obyvatelia tábora. Dôkazom sú tiež videá so zábermi spálených a roztrhaných tiel civilistov.

Sýrsky utečenecký tábor bombardovali barelovými bombami

Na prvom videu zverejnenom na YouTube vidno telá žien a detí, horiace stany a ľudí, ktorí sa snažia zachrániť zranených. "Je to masaker utečencov," hovorí hlas na videu. "Nech to vidí celý svet, sú to ľudia bez domova. Pozrite sa na nich, sú to civilisti, utečenci. Utiekli pred bombardovaním," dodáva hlas neznámeho muža.

Podľa komentáru z iného videa zomrelo po bombardovaní v Abedine celkovo až 75 ľudí. Do tábora sa uchýlili civilisti, ktorí ušli pred bojmi v susednej provincii Hamá. Sýrske štátne médiá o bombardovaní neinformovali a agentúra Reuters ho nevie nezávisle potvrdiť. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne, ktoré monitoruje násilie páchané v civilnej vojne, zomrelo 10 civilistov.

Barelové bomby sú relatívne nové improvizované zbrane. Ide o výbušniny, ktorými sú naplnené veľké sudy na ropu. Sudy sa zhadzujú z vrtuľníkov na zem, kde spôsobujú materiálne škody a straty na životoch. Sudy bývajú naplnené trinitrotoluénom, naftou a kusmi ocele a ich explózia dokáže zničiť rozsiahlu oblasť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok