Nezdravé potraviny v školských bufetoch zakázali

SITA
29.10.2014 12:28

Nezdravé potraviny by mali zmiznúť z ponuky školských bufetov. Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú schválil parlament.

Nezdravé potraviny v školských bufetoch zakázali
TASR

Návrh podpredsedníčky národnej rady Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) zakazuje na školách predaj doplnkových jedál typu rýchleho občerstvenia, potravín s obsahom soli nad 1,5g/100g hmotnosti, sladkých pekárenských a cukrárenských výrobkov s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukroviniek alebo cukrárskych výrobkov balených aj voľných. Zo školských zariadení sa stratia aj zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeínu, energetické nápoje a ochutené nápoje vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod štyri gramy na 100 mililitre obsahu.

Za porušenie zákona bude hroziť pokuta od 50 do 500 eur.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) upozorňovala, že Zmajkovičovej právna norma sa neopiera o žiadne odborné závery a nepredchádzala jej žiadna odborná diskusia. Poslancov preto komora žiadala, aby návrh obmedzujúci predaj takmer všetkých potravín nepodporili.

Nové pravidlá nadobudnú účinnosť od 1. januára 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok