Po Tatrách behá rekordný počet kamzíkov

SITA
29.10.2014 10:07

Zamestnanci Tatranského národného parku (TANAP) napočítali počas jesenného sčítania kamzíkov na slovenskej strane Tatier 1 018 jedincov.

Po Tatrách behá rekordný počet kamzíkov
SITA

Tento stav je podľa zoológa Štátnych lesov TANAP-u Jozefa Hyblera za 57 rokov pravidelného sčítania rekordný. Ako TANAP informoval na svojej internetovej stránke, na sčítaní spolupracovali s poľským Tatrzanskim Parkom Narodowym. Na oboch stranách Tatier spolu napočítali 1 389 kamzíkov, čo je o 203 viac ako pri jesennom sčítaní v minulom roku.

Podľa zoológov sa kamzíkom v Tatrách v poslednom desaťročí darí, takže ich počty pravidelne narastajú. Prežiť tatranskú zimu je pre nich náročné, či už pre lavíny, zlé poveternostné podmienky alebo predátorov. "Kamzík ako každá iná zver pudovo cíti, ako sa má na zimu pripraviť. Pokiaľ je na jeseň dostatok paše a kamzík nie je pri nej rušený, tak sa vykŕmi natoľko, aby jeho tukové zásoby, a to, čo si počas zimy nájde, stačilo, aby zimu prežil," povedal Hybler. V prípade tuhých zím podľa Hyblera kamzíky schádzajú do nižších polôh, kde ich lesníci prikrmujú sušenou jarabinou a soľou.

Jesenné sčítanie kamzíkov je pre zamestnancov TANAP-u každoročná záležitosť. Počas 57-ročného sledovania kamzičej populácie zaznamenali na území národného parku najmenej kamzíkov koncom 90. rokov, kedy ich počet klesol pod 300 jedincov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok