Slováci najlepšie zarábajú vo farmácii

SITA TA3
29.10.2014 10:05

Na Slovensku sa stále zarába najviac vo farmácii. Tento rok o takmer štvrtinu nad celoslovenským trhovým priemerom. Ako vyplýva z prieskumu poradenskej spoločnosti PwC pod názvom PayWell 2014, za farmáciou nasleduje odvetvie informačných a komunikačných technológií (ICT) a za ním energetika.

Slováci najlepšie zarábajú vo farmácii
ČTK

Najhoršie platia v strojárstve, 18 % pod úrovňou trhu. "Výsledky tohtoročného prieskumu v porovnaní s minulým rokom ukázali, že základné mzdy v energetike predbehli bankovníctvo. K zlepšeniu základných miezd oproti minuloročným výsledkom došlo v automobilovom priemysle aj vo výrobe," uviedol senior manažér a líder oddelenia poradenstva pre ľudské zdroje v PwC Slovensko Peter Lackó.

Ako ďalej vyplýva zo spomínaného prieskumu, firmy na Slovensku plánujú v budúcom roku zvyšovať základné mzdy, a to o zhruba 2,9 %. Najväčšie zvýšenie plánuje ICT a bankovníctvo. Naopak, najmenší nárast základných miezd sa v budúcom roku plánuje v sektoroch elektrotechnický priemysel a energetika. Pre tento rok pôvodne plánovali firmy nárast miezd o 3,5 %, reálne zvýšenie bolo napokon podľa štúdie PayWell o 3,4 %. Najrýchlejšie nárasty miezd zaznamenali v sektoroch poisťovníctvo, automobilový priemysel a ICT.

Štúdia PayWell potvrdila staré známe, že najviac sa zarába v Bratislave, respektíve na západnom Slovensku. Nasleduje stred Slovenska. Najnižšie platy majú vo východoslovenskom regióne. Úroveň garantovaných miezd na západnom Slovensku je 12,5 % pod úrovňou Bratislavy. Stredné Slovensko je tesne za západným - 12,9 % pod úrovňou Bratislavy a nasleduje východoslovenský kraj - 16,4 % pod úrovňou Bratislavy.

PayWell je platová štúdia a nástroj na plánovanie odmeňovania a poskytuje aktuálny prehľad o situácii odmeňovania na slovenskom trhu vrátane informácií a trendov týkajúcich sa personálnej politiky a stratégie. Pre potreby štúdie bolo oslovených 275 spoločností reprezentujúcich 18 sektorov.

Rozhovor s Petrom Lackóom, šéfom oddelenia poradenstva pre ľudské zdroje zo spoločnosti PwC

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok