Napolitano vypovedal vo významnej mafiánskej kauze

SITA TA3
28.10.2014 23:13

Taliansky prezident Giorgio Napolitano v utorok poskytol svedeckú výpoveď v konaní proti bývalým štátnym predstaviteľom a vodcom sicílskej mafie, ktorí sú podozriví z toho, že v 90. rokoch spolu viedli tajné rokovania. Osemdesiatdeväťročný štátnik vypovedal pred asi 40-člennou skupinou prokurátorov, sudcov a obhajcov, ktorí ho navštívili priamo v prezidentskom paláci na rímskom pahorku Quirinale.

Napolitano vypovedal vo významnej mafiánskej kauze
SITA/AP

Stretnutie sa uskutočnilo za zatvorenými dverami a médiá z neho nesmeli vyhotovovať záznamy, čo vyvolalo medzi novinármi protesty. Samotný Napolitano nie je obvinený z nijakého zločinu, utorňajšia udalosť je však prvým prípadom v talianskych dejinách, keď v mafiánskej kauze vypovedala úradujúca hlava štátu.

V procese vedenom prokuratúrou v Palerme čelí obvineniam 10 osôb vrátane bývalého ministra vnútra a predsedu hornej komory parlamentu Nicolu Mancina či kedysi najmocnejšieho mafiánskeho bossa v krajine Salvatoreho Riinu. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že vysokopostavení politici a polícia v snahe zastaviť stupňovanie násilia viedli rokovania s mafiánskymi vodcami. Dialo sa tak údajne po atentáte z roku 1992, keď nastražená bomba zabila protimafiánskeho prokurátora Giovanniho Falconeho, jeho manželku a troch ochrankárov. Napolitano bol v tom čase predsedom dolnej komory parlamentu a predmetom záujmu je list od jeho právneho poradcu Lorisa D'Ambrosia z roku 2012, z ktorého vyplýva, že o kontaktoch s mafiou vedel. Prezident už dávnejšie poskytol písomnú výpoveď, pôvodnú žiadosť prokuratúry o predstúpenie pred súd však v októbri minulého roka zamietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok