Rad Bieleho leva si prevzali Winton či Fico

TASR TA3
28.10.2014 21:33

Oslavy 96. výročia vzniku niekdajšieho Československa vyvrcholili dnes na Pražskom hrade slávnostným aktom odovzdania vysokých štátnych vyznamenaní.

Predseda vlády SR Robert Fico si pri tejto príležitosti prevzal z rúk prezidenta ČR Miloša Zemana Rad Bieleho leva. Zaslúžil sa o skvelé česko-slovenské vzťahy, dokázal vybudovať silnú ľavicovú stranu zjednotením ľavicových prúdov v SR, uviedol okrem iného Miloš Zeman na adresu laureáta.

Rovnaké ocenenie si prevzal v českej metropole aj bývalý rakúsky spolkový kancelár Franz Vranitzky.
Prezident ČR udelil celkove štyri Rady Bieleho leva, štyri Rady Tomáša Garrigua Masaryka, šesť medailí Za hrdinstvo a 19 medailí Za zásluhy.

Medzi ocenenými Radom Tomáša Garrigua Masaryka boli napríklad aj šansonierka Hana Hegerová, ktorá sa však na slávnostnom akte nezúčastnila, in memoriam ocenený pesničkár Karel Kryl, ale aj slávny cestovateľ a spisovateľ Miroslav Zikmund.


Medaily za zásluhy si prevzali okrem iných aj signatár Charty 77 Zdeňek Jičínsky, speváčka, viacnásobná Zlatá slávica Lucie Bílá, filmári Filip Renč a Robert Sedláček, ale aj predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová.

Fico sa na pozvanie Zemana zúčastnil ceremónie odovzdávania vyznamenaní, v rámci ktorej si Rad Bieleho leva prevzal 105-ročný záchranca židovských detí, sir Nicholas Winton a najvyššie štátne vyznamenanie bolo in memoriam udelené aj bývalému britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi.

"Je obdivuhodné, že v takomto veku vôbec zvládol tú cestu zahraničnú. Sme si len podali ruky a vymenili pár formálnych viet," priblížil Fico svoje stretnutie so sirom Wintonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok