Kiska telefonoval s Porošenkom, zavolal ho na Slovensko

SITA
28.10.2014 14:19

Prezident Andrej Kiska telefonoval s ukrajinskou hlavou štátu Petrom Porošenkom. V rozhovore s prezidentom Ukrajiny Kiska ocenil pokojný priebeh slobodných a dobre zorganizovaných volieb, ktoré sa konali v demokratickom duchu.

Kiska telefonoval s Porošenkom, zavolal ho na Slovensko
SITA

"Slovenský prezident zároveň zablahoželal ukrajinskému partnerovi k volebnému víťazstvu proreformných a proeurópskych síl, čo vytvára dobré predpoklady pre rozvinutie potrebných reforiem na Ukrajine. Ukrajina sa môže spoľahnúť na podporu Slovenska pri realizácii reforiem," uviedol Kiskov hovorca Roman Krpelan. Kiska tiež pozval ukrajinského prezidenta na stretnutie s prezidentmi krajín V4, ktoré sa uskutoční v novembri v Bratislave. Porošenko uviedol, že si je vedomý významu formátu V4 a možností inšpirácie krajín V4 pre Ukrajinu. Dodal, že pricestuje na Slovensko, ak mu to umožní jeho pracovné vyťaženie.

Porošenko sa tiež slovenskej strane poďakoval za podporu a konštatoval, že voľby boli dobrým príkladom zdieľania európskych hodnôt ukrajinskými občanmi. Zároveň poďakoval Slovensku za urýchlenú ratifikáciu Asociačnej dohody ako prvej krajiny v regióne V4, ako aj za humanitárnu pomoc a ošetrenie zranených účastníkov Majdanu.

V nedeľňajších parlamentných voľbách na Ukrajine zvíťazili proeurópske strany. Podľa predbežných výsledkov na prvom mieste skončila strana terajšieho prezidenta, ktorá v posledných mesiacoch nesie názov Blok Petra Porošenka. Tesne za ňou sa umiestnil konzervatívny Ľudový front pod vedením premiéra Arsenija Jaceňuka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok