Žalobca napadne rozsudok aj trest pre Pistoriusa

SITA
27.10.2014 15:06

Hlavnému žalobcovi v sledovanej kauze s juhoafrickým paralympionikom Oscarom Pistoriusom sa máli päť rokov väzenia za zastrelenie priateľky a odvolá sa aj proti oslobodeniu páchateľa od obvinenia z vraždy.

Žalobca napadne rozsudok aj trest pre Pistoriusa
SITA/AP

Sudkyňa Thokozile Masipová najskôr v septembri klasifikovala Pistoriusov čin z valentínskej noci 2013 ako zavinené zabitie, respektíve zabitie z nedbanlivosti a minulý týždeň v utorok vymerala paralympionikovi trest päť rokov odňatia slobody nepodmienečne. Atlét s amputovanými dolnými končatinami ihneď nastúpil na výkon trestu.

"Odvoláme sa. Proti rozhodnutiu o vine aj proti výške trestu," uviedol hovorca úradu prokuratúry Nathi Mncube Mncube.

Povaha súčasného trestu pripúšťa možnosť, že by sa Pistorius dostal z basy už po desiatich mesiacoch, zvyšok by si odpykal v domácom väzení. Čas na odvolanie vyprší 14 dní po vynesení rozsudku.

Žalobca Gerrie Nel požiadal o radu profesora a špecialistu na trestné právo Jamesa Granta z Johannesburskej univerzity. Odborníci na juhoafrické právo tvrdia, že existuje priestor na spochybnenie Masipovej verdiktu. Odvolávajú sa najmä na spôsob, ako sudkyňa uchopila zásadu "dolus eventualis". Tá tvrdí, že vraždy sa dopustil páchateľ, ktorý mohol predpovedať, že jeho čin bude mať za následok smrť inej osoby, a napriek tomu tak konal. Pistorius 14. februára 2013 cez zatvorené dvere toalety štyrikrát vystrelil z pištole. Vraj bol presvedčený, že sa tam ukrýva votrelec.

Témy: James Grant
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok