Porošenkov blok podľa prieskumov vyhral parlamentné voľby

TA3 TASR
27.10.2014 06:52

V parlamentných voľbách na Ukrajine suverénne zvíťazili strany naklonené zbližovaniu sa s Európskou úniou. Proruské zoskupenia sú naopak minulosťou. Hlasovanie vyhral podľa očakávaní favorizovaný Blok Petra Porošenka. Podľa predbežných výsledkov získala jeho strana viac ako 23 percent hlasov.

V nedeľňajších parlamentných voľbách na Ukrajine zvíťazili proeurópske strany. Podľa predbežných výsledkov na prvom mieste skončila strana terajšieho prezidenta, ktorá v posledných mesiacoch nesie názov Blok Petra Porošenka. Tesne za ňou sa umiestnil konzervatívny Ľudový front pod vedením premiéra Arsenija Jaceňuka. Obe zoskupenia získali niečo nad 21 percent hlasov.

Porošenko by podľa vlastných slov chcel ešte v pondelok odštartovať koaličné rokovania s Jaceňukovým Ľudovým frontom. Do vládnej koalície by ešte mohlo vstúpiť aj hnutie Svojpomoc, ktoré vedie starosta mesta Ľvov Andrej Sadovyj. Z 29 kandidujúcich strán sa do parlamentu dostal aj Opozičný blok exministra energetiky Jurija Bojka či Radikálna strana bývalého novinára Oleha Ľaška. Poslancov bude mať aj Blok expremiérky Julije Tymošenkovej a proruská Strana regiónov naviazaná na zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča.

volby.jpg

Porošenkov blok a Jaceňukov front začali koaličné rokovania

Lavrov: Rusko uzná výsledky volieb na Ukrajine

Minister vnútra vyzval na tvrdé potrestanie porušení volebného zákona

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov uviedol, že počas nedeľňajších parlamentných volieb v krajine došlo k "znesiteľnému počtu" pokusov narušiť alebo manipulovať volebný proces.

Politik, ktorého Ľudový front podľa odhadov skončil na druhom mieste s vyše 20 percentami hlasov, sa však súčasne vyslovil za tvrdé potrestanie porušení volebnej legislatívy aj ako preventívne opatrenie pre budúcnosť.

Podľa Avakova v noci na nedeľu a počas dňa volieb zastavili policajti v troch oblastiach a v Kyjeve autobusy s tzv. tituškami - nájomnými provokatérmi a bitkármi. V hlavnom meste k tomu malo dôjsť vo volebnom obvode, v ktorom v nedeľu eskalovalo napätie. Avakov zároveň oznámil zatknutie predsedu volebnej komisie v tomto obvode č. 217, ktorý sa údajne pokúsil zmanipulovať elektronický volebný systém.

Avakov tiež informoval o útoku v Kirovohradskej oblasti. Novinári Serhij Leščenko a Mustafa Najem, ktorí sa pravdepodobne dostanú do parlamentu za zrejme víťazný Blok Petra Porošenka, boli svedkom nezrovnalostí v jednom z volebných obvodov a následne ich napadli v ich aute. "Jeden útočník bol zadržaný a vypovedá. Rátam s ďalšími zatknutiami," povedal minister vnútra. Obaja novinári sú v poriadku, dodáva agentúra APA.

volby 2.jpg

Voľby do parlamentu sa skončili už aj v zahraničí

Hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách na Ukrajine sa dnes ráno skončilo aj v zahraničí, keď sa ako posledná zavrela volebná miestnosť v americkom San Franciscu.

Ako spresnila agentúra Ukrinform, v USA boli štyri volebné miestnosti, a to v mestách, kde má Ukrajina konzulárne úrady: vo Washingtone, New Yorku, Chicagu a San Franciscu. Svoje právo voliť využilo v USA 2582 občanov Ukrajiny.
Relatívne nízku účasť agentúra Ukrinform spája s veľkými vzdialenosťami v USA, ale aj s faktom, že nie každý z potenciálnych voličov si mohol dovoliť cestu aj z finančného hľadiska.

Napriek týmto faktom sa však na májových prezidentských voľbách v USA zúčastnilo vyše 5700 tam žijúcich Ukrajincov. Podľa politológov tento trend v podstate kopíruje situáciu v samotnej Ukrajine, kde ľudia ochotnejšie hlasovali v prezidentských ako parlamentných voľbách.

O Ukrajine sa dnes diskutovalo aj na pôde nášho ministerstva zahraničných vecí

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok