Demonštranti nebudú hlasovať o pokračovaní v protestoch v Hongkongu

SITA
26.10.2014 12:22

Prodemokratickí demonštranti v Hongkongu sa vzdali plánov v nedeľu usporiadať "referendum" o tom, či budú aj naďalej pokračovať v protestoch. Vláda ich totiž vyzýva, aby demonštrácie ukončili a ponúka im dialóg.

Demonštranti nebudú hlasovať o pokračovaní v protestoch v Hongkongu
SITA/AP

Referendum chceli organizovať tri hlavné skupiny stojace za bezprecedentnými protestmi, ktoré sú najmasovejšie od opätovného pričlenenia k Číne v roku 1997. Lídri protestov uviedli, že sa vzdali hlasovania pre nezhody o jeho formáte. Hlasovanie malo prebehnúť elektronicky a zrušili ho len niekoľko hodín predtým, ako sa malo začať. Podľa lídrov hnutia bolo rozhodnutie o referende unáhlené, jeho zrušenie však neznamená, že sa ich akcie skončili.

V auguste predstavitelia vládnej komunistickej strany v Pekingu ponúkli obyvateľom Hongkongu, aby si v roku 2017 zvolili vlastného lídra. Kandidátov do prvých priamych volieb však chce najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Demonštranti to odmietli ako "falošnú" demokraciu v čínskom štýle a trvajú na tom, že neodídu z ulíc, kým Peking neumožní otvorené nominácie. V utorok sa konalo prvé stretnutie protestných lídrov a vládnych predstaviteľov, neprineslo však žiadnu dohodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok