Brazílčania rozhodnú v druhom kole o hlave štátu

TA3 SITA
26.10.2014 09:43

Sitom prvého kola prešla súčasná prezidentka Dilma Rousseffová a opozičný kandidát Aésio Neves. Miernou favoritkou je Rousseffová. Neves za ňou podľa posledných prieskumov zaostáva len o štyri percentá.

Druhé kolo prezidentských volieb nemá jasného favorita

V Brazílii sa v nedeľu koná druhé kolo prezidentských volieb, ktoré nemá jasného favorita. Posledné prieskumy verejnej mienky naznačujú mierny náskok úradujúcej prezidentky Dilmy Rousseffovej. Podľa nich má ľavicová líderka asi štvorpercentný náskok pred opozičným kandidátom Aéciom Nevesom napriek tomu, že ten pritvrdil svoju kampaň voči prezidentke. V utorok zároveň poukázal na pochybenia prieskumových agentúr, ktoré podcenili jeho podporu u ľudí a nepredpokladali jeho postup do druhého kola. Rousseffovej sa zase podarilo opätovne zapojiť do kampane svojho bývalého mentora a stále veľmi populárneho exprezidenta Luiza Inácia Lulu da Silva, zakladateľa súčasnej vládnej strany.

Obaja kandidáti sľubujú, že postavia na nohy brazílsku ekonomiku a spravia krajinu konkurencieschopnejšou. Hlasovanie sa vo všeobecnosti považuje za referendum o 12-ročnej vláde Rousseffovej stredo-ľavicovej Strany pracujúcich (PT). Vďaka jej sociálnym programom sú prezidentke lojálni najmä chudobní Brazílčania, bývalého guvernéra Nevesa podporujúceho podnikanie naopak uprednostňujú skôr bohatí. Rozhodujúce by mali byť preto predovšetkým hlasy strednej triedy.

Rousseffová vyhrala prvé kolo volieb s takmer 42 percentami hlasov, jej súper získal takmer 34-percentnú podporu. Pôvodnou favoritkou na postup do druhého kola bola environmentalistka Marina Silvová. K hlasovacím urnám môže v nedeľu pristúpiť vyše 140 miliónov oprávnených voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok