Desaťtisíce ľudí demonštrovali v Ríme proti vládnym zámerom

TASR TA3
25.10.2014 15:48

Desaťtisíce ľudí vyšli dnes do ulíc talianskej metropoly Rím, aby na výzvu najväčšej tamojšej odborovej centrály vyjadrili svoj protest voči vládnej reforme trhu práce.

Začiatkom októbra schválil taliansky Senát na návrh vlády premiéra Mattea Renziho v rámci boja proti nezamestnanosti balík reformných opatrení. V jeho zmysle by sa - ak balík schváli aj Poslanecká snemovňa - oslabila ochrana zamestnancov pred výpoveďou a ich práva v prvých rokoch po nástupe do práce, čo by malo zamestnávateľov motivovať k vytvoreniu nových pracovných príležitostí, pripomínajú tamojšie médiá.

Demonštranti, ktorých stovky autobusov a osobitných vlakových súprav prepravili do Ríma z rôznych končín krajiny, sa zúčastnia na záver protestnej akcie na spoločnom mítingu. V ich radoch nechýbajú ani početní mladí ľudia, požadujúci zníženie nezamestnanosti ich rovesníkov a zvýšenú ochranu pracujúcich, ktorí sa práve iba zaradili do pracovného procesu.

Taliansko sužuje aktuálne mimoriadne vysoká miera nezamestnaných v radoch mladých ľudí, ktorá dosahuje 42-percent.
Protest v Ríme je prvým podobného rozsahu proti vláde premiéra zo stredoľavej Demokratickej strany, ktorá je historicky v úzkom vzťahu s odbormi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok