Kanada odprevadila domov svojho hrdinu - vojaka zabitého v Ottawe

TASR
24.10.2014 22:51

Kanada dnes na poslednej ceste odprevádzala svojho hrdinu, desiatnika Nathana Cirilla, zastreleného útočníkom pri Národnom vojenskom pamätníku v metropole Ottawa, do jeho domovského mesta Hamilton v provincii Ontário.

Kanada odprevadila domov svojho hrdinu - vojaka zabitého v Ottawe
SITA/AP

Kolóna automobilov s pozostatkami desiatnika sa pohybovala po hlavnej ceste, kadiaľ prevážajú s poctami kanadských vojakov zabitých vo vojnách.

Z davu približne 1000 ľudí zneli gajdy, keď dvaja noví príslušníci čestnej stráže opäť zaujali prázdne miesta pri kanadskom vojnovom pamätníku - prvýkrát od stredajšej násilnej smrti 24-ročného Cirilla.

Kanadský premiér Stephen Harper sledoval, ako členovia čestnej stráže zaujali miesta pri Hrobe neznámeho vojaka.

Cesta hrdinov, ktorá býva svedkom návratu vojakov zabitých v Afganistane, je úsek cesty Highway 401 v provincii Ontário medzi základňou kanadských síl Trenton a Torontom.

Kanaďania, ktorí držali v rukách transparenty so sústrastnými nápismi alebo mávali javorovým listom, zaplnili nadjazdy - prejavovali svoju úctu zabitému vojakovi, keď tadiaľ prechádzala kolóna. Ďalšie stovky ľudí lemovali cestu.

"Kanadským ozbrojeným silám nič nezabráni, aby vzdali poctu svojim padlým vojakom, vrátane desiatnika Cirilla a práporčíka Vincenta. Armáda bude rozhodne prejavovať rešpekt všetkým, ktorých symbolizuje Národný vojnový pamätník,"
vyhlásil minister národnej obrany Rob Nicholson, pričom mal na mysli aj vojaka, ktorého zabili pri predchádzajúcom podozrivom teroristickom útoku neďaleko Montrealu.


Útočník - Michael Zehaf-Bibeau (32), ktorý v stredu v Ottawe zabil desiatnika Cirilla na stráži pri vojnovom pamätníku, potom vtrhol do sídla parlamentu, kde spustil intenzívnu paľbu. Tam ho zastrelil šéf parlamentnej ochranky. V čase útoku sa v budove nachádzal aj premiér Harper, ktorý vyviazol bez zranení.


Zehaf-Bibeau sa v nedávnych dňoch pokúšal získať líbyjský pas, ale neúspešne. Informoval o tom dnes predstaviteľ líbyjského veľvyslanectva v Ottawe.


"Aj keď sa niekomu otec narodil v Líbyi, musí odovzdať množstvo dokumentov, aby pas dostal. Nie je to jednoduché,"
uviedol predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.


Podozrivý strelec Zehaf-Bibeau bol kanadský občan, ktorý mal zrejme aj líbyjské občianstvo, uviedla vo štvrtok kanadská polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok