Páchateľ streľby v strednej škole v USA sa po útoku zastrelil

TA3 TASR
24.10.2014 21:42

Najmenej jednu obeť a štyroch zranených si vyžiadala streľba v strednej škole severne od mesta Seattle v americkom štáte Washington. Polícia neskôr spresnila, že o život prišiel aj útočník, ktorý sa smrteľne postrelil.

Ako s odvolaním sa na miestne policajné zdroje informovala agentúra DPA, útočníkom bol 14-ročný Jaylen Fryber, študent školy Marysville Pilchuck High School.

Útok sa odohral v školskom bufete, ktorý bol v čase obeda plný ľudí. Smrteľne pritom postrelil jedno dievča a zranil štyri ďalšie osoby, informovali podľa agentúry AP oficiálne zdroje.

Všetci zranení sú tínedžeri. Ide o dve dievčatá a dvoch chlapcov, spresnila šéflekárka Providence Regional Medical Center v Everette Joanne Robertsová. Traja z nich sú v kritickom stave v dôsledku závažných poranení hlavy. Chlapca, ktorý je štvrtým zraneným a ktorého stav je vážny, ale nie kritický, previezli do nemocnice  Harborview Medical Center v Seattli.

Robb Lamoureux, policajný veliteľ v Marysville, pred novinármi potvrdil bilanciu obetí na životoch, keď vyhlásil: "V tomto štádiu potvrdzujeme, že máme dve obete". Spresnil, že strelec zomrel v dôsledku zranení, ktoré si spôsobil on sám strelnou zbraňou.

Motív činu nie je zatiaľ známy. Očití svedkovia uviedli, že to bol obľúbený študent, člen zápasníckeho a futbalového oddielu. Podľa nich dnes vošiel do bufetu v čase obeda a pri stole, za ktorým sedeli jeho spolužiaci, spustil paľbu, pričom postupoval "veľmi metodicky". Jeden zo študentov uviedol, že obete mu boli obrátené chrbtom, keď strieľal, a mnohí boli jeho priatelia.

Miestne televízie odvysielali zábery na študentov, ako s rukami nad hlavou bežia zo školskej budovy cez športové ihrisko, pričom oproti nim, bežali ozbrojení policajti. Študentov evakuovali autobusmi do blízkeho kostola, kde si ich vyzdvihovali rodičia.

Polícia začala prehľadávať všetky miestnosti školy, kde sa v učebniciach počas streľby zamklo asi 30 ľudí, študentov i učiteľov. Agentúra AP dodala, že všetci sa musia podrobiť výsluchu.

Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) oznámil, že poslal na miesto činu pracovníkov, aby pomohli tamojším úradom s vyšetrovaním.

Posledný prípad streľby v škole sa v regióne odohral 5. júna na  Seattle Pacific University, kde strelec usmrtil jednu a zranil dve osoby.

Marysville Pilchuck High School je štátna stredná škola pre študentov od 14 do 17 rokov. Študuje na nej asi 2500 tínedžerov.

Washington streľba nemocnica (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok