Putin kritizoval USA a priznal pomoc Janukovyčovi

SITA TA3
24.10.2014 18:08

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok opätovne slovne zaútočil na USA a Západ pre ich podiel na vypuknutí krízy na Ukrajine. Urobil tak v rámci svojho vystúpenia na tohtoročnom stretnutí s členmi Valdajského klubu v Soči. Putin okrem iného odmietol obvinenia zo snáh o budovanie ríše.

Putin kritizoval USA a priznal pomoc Janukovyčovi
SITA/AP

Moskva totiž podľa jeho slov iba reagovala na konanie USA, ktoré sa podľa neho snažia "pretvárať celý svet okolo svojich záujmov a vnucovať mu svoj diktát". Trojnásobný ruský líder zároveň "otvorene" priznal februárovú pomoc Moskvy vtedajšiemu ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Ten sa podľa neho na Rusov obrátil s cieľom dosiahnuť odchod z Ukrajiny, čo, ako potvrdil, "urobili". Ruský líder sa vyjadril taktiež na margo situácie v dodávkach plynu. Kým uzavretie dohody o ich obnovení na Ukrajinu očakáva budúci týždeň, "žiadnu skutočnú alternatívu" k dodávkam ruského plynu pre Európu nevidí.

"Systém medzinárodných vzťahov potreboval isté zmeny, no USA, ktoré si myslia, že vyhrali studenú vojnu, nevideli na to potrebu. Nemyslím si, že USA pre nás predstavujú hrozbu. Politiku vládnej elity však považujem za chybnú. Som presvedčený, že ide proti našim záujmom a podkopávajú dôveru v Spojené štáty," povedal prítomným Putin, ktorého v súvislosti s organizáciou Islamský štát "neprestáva fascinovať" opakovanie chýb jeho "partnerov". "V minulosti sponzorovali islamských extrémistov, ktorí bojovali proti Sovietskemu zväzu v Afganistane. Vďaka tomu vznikol Taliban a al-Kájda," skonštatoval Putin, ktorý poukázal na nákup lacnej ropy od islamských radikálov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok