Polícia vyšetruje streľby na 3 miestach v Ottawe, jedného útočníka zastrelili

SITA TA3 TASR
22.10.2014 18:16

Kanadská polícia potvrdila, že dnes zastrelila jedného útočníka v hlavnom meste Ottawa, ale dodala, že intenzívne pátra v meste po ďalších strelcoch. Vojak postrelený pri Národnom vojnovom pamätníku zomrel.

Polícia vyšetruje streľby na 3 miestach v Ottawe, jedného útočníka zastrelili
SITA/AP

Muž ozbrojený strelnou zbraňou dnes okolo 10.00 h miestneho času (16.00 h SELČ) zastrelil vojaka na stráži pri Národnom vojnovom pamätníku neďaleko parlamentu, potom muž vošiel do parlamentnej budovy, kam ho prenasledovala polícia a nakoniec zastrelila.

Okrem vojaka smrteľne postreleného pri Národnom vojnovom pamätníku zranenia utrpel aj ochrankár parlamentu. Na Twitteri to napísal kanadský minister Jason Kenney.

Polícia je presvedčená, že na úteku je ešte najmenej jeden strelec, pretože výstrely padli aj v nákupnom stredisku v blízkosti parlamentnej budovy.


Parlament a celé centrum Ottawy polícia uzavrela.


Armáda uzavrela pre verejnosť aj všetky svoje základne po celej krajine.

Kanadské úrady zvýšili ešte v utorok stupeň nebezpečenstva terorizmu v krajine z nízkeho na stredný pre množiace sa výhražné vyjadrenia niekoľkých radikálnych skupín ako al-Káida alebo Islamský štát (IS). Tajné služby naznačili, že "jednotlivec alebo skupina doma či v zahraničí má zámer vykonať teroristický čin" na území Kanady. Krajina sa totiž pripojila ku koalícii, ktorá podniká nálety proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku.

Kanadské opatrenia súvisia aj s prípadom, keď mladý islamista zaútočil svojím autom v noci z pondelka na utorok neďaleko Montrealu na dvojicu príslušníkov kanadských ozbrojených síl, z ktorých jeden zomrel a ďalší utrpel zranenia. Polícia 25-ročného útočníka Martina Couturea Rouleaua následne pri zásahu zastrelila.

Informácie priniesli agentúry DPA a Reuters.

USA ponúkli Kanade pomoc

Spojené štáty dnes ponúkli pomoc Kanade po streľbách v budove kanadského parlamentu v hlavnom meste Ottawa, oznámil Biely dom.

Hovorca Josh Earnest uviedol, že americký prezident Barack Obama sa telefonicky rozprával s kanadským premiérom Stephenom Harperom a prediskutovali spolu incident. Hovorca dodal, že myšlienky a modlitby Američanov sú s kanadským ľudom, a zdôraznil pevnosť americko-kanadských vzťahov.

Earnest povedal novinárom, že americkí predstavitelia, vrátane tých z Bieleho domu, sú v kontakte s kanadskými kolegami a ponúkli im pomoc USA.


Hovorca Bieleho domu tiež uviedol, že americkí predstavitelia nemajú také kompetencie, aby mohli určiť, či streľby dnes dopoludnia v Ottawe sú výsledkom teroristického útoku.


V Ottawe dnes došlo podľa predchádzajúcich správ k streľbám na troch miestach - pri Národnom vojenskom pamätníku, kde bol smrteľne postrelený vojak na stráži; v budove parlamentu, kde utrpel zranenia ochrankár, a v neďalekom nákupnom centre.

Duel NHL medzi Ottawou a Torontom zrušili

Stredajší zápas zámorskej hokejovej NHL medzi Ottawou a Torontom sa neuskutoční pre útok ozbrojeného strelca neďaleko kanadského národného parlamentu. O odložení stretnutia rozhodlo vedenie profiligy, o náhradnom termíne derby sa zatiaľ nerozhodlo.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok