Maďarsko chce zdaniť prenos dát cez internet

TASR
22.10.2014 12:18

Maďarská vláda plánuje zaviesť novú daň za prenos dát cez internet. Vyplýva to z návrhu daňového zákona pre rok 2015, ktorý parlamentu predložila v utorok večer. Nová daň by mohla negatívne ovplyvniť poskytovateľov internetu a telekomunikačné firmy v krajine. Návrh daňového zákona konštatuje, že poskytovatelia internetu budú platiť 150 forintov (HUF) za každý gigabajt (GB) prenesených dát.

Maďarsko chce zdaniť prenos dát cez internet
SITA

Maďarské ministerstvo hospodárstva uviedlo, že z internetovej dane očakáva ročné príjmy v sume 20 mld. HUF. V Maďarsku sa však v roku 2013 cez internet preniesli dáta prevyšujúce 1 mld. GB, čo by znamenalo, že príjmy z dane by boli približne 175 mld. HUF. Vyplýva to z údajov konzultačnej spoločnosti eNet, ktoré zverejnil portál portfolio.hu. Prenos dát sa pritom zvýšil, poznamenala spoločnosť eNet, čiže daň by mohla pre poskytovateľov internetu znamenať finančné bremeno v sume vyše 200 mld. HUF.

Nízky vládny odhad príjmov z tejto dane by teda mohol naznačovať, že pre jednotlivých poskytovateľov internetu sa zavedie horná hranica pre platenie dane za prenos dát. Portál index.hu citoval poslanca vládnej strany Fidesz Antala Rogána, ktorý povedal, že daň sa ešte bude upravovať vrátane toho, že sa zavedie maximálna suma, ktorá sa bude musieť platiť. Podrobnosti však neuviedol. Vláda Viktora Orbána v uplynulých rokoch zaviedla špeciálne dane pre banky, obchodné reťazce a telekomunikačné a energetické firmy s cieľom udržať pod kontrolou deficit štátneho rozpočtu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok