Vývoz pitnej vody zo Slovenska bude až na výnimky zakázaný

SITA TA3
21.10.2014 12:16

Vývoz vody mimo územia Slovenska bude zakázaný. Vyplýva to z novely Ústavy SR, ktorú dnes schválil parlament.

Po novom do 4. článku Ústavy SR pribudne odsek, ktorý zakazuje cez hranice prepravovať vodu odobratú z vodných útvarov na území Slovenskej republiky dopravnými prostriedkami alebo potrubím.

Zákaz sa nebude vzťahovať na vodu na osobnú spotrebu, pitnú vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR a prírodnú minerálnu vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR. Zákon rovnako umožňuje vývoz vody zo Slovenska na poskytnutie humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch. Ide o kompromisnú dohodu medzi vládnym Smerom-SD, ktorého minister životného prostredia Peter Žiga návrh predkladal, a opozíciou, predovšetkým KDH. Parlament schválil aj pozmeňovací návrh poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka, podľa ktorého SR chráni nerastné bohatstvo a prírodné dedičstvo v prospech občanov a nasledujúcich generácií.

Zámer zakotviť do ústavy zákaz vývozu vody predstavili v júli predseda vlády Robert Fico a minister životného prostredia Peter Žiga. Reagovali tým na kritiku opozície, že novela vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia, ktorú Žiga predložil do národnej rady začiatkom leta, umožní vyvážať vodu do zahraničia, čo v súčasnosti nie je možné. Naopak, ministerstvo tvrdilo, že v súčasnosti je možný nekontrolovateľný vývoz a novela tomu mala zabrániť.

Záznam z tlačovej besedy Roberta Fica, Pavla Pašku a Petra Žigu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok