Slovenským chovateľom sa podarilo vyšľachtiť nové plemeno psa

TASR
20.10.2014 10:49

Nové plemeno psa s názvom tatranský durič sa podarilo po niekoľkoročnej snahe vyšľachtiť slovenským kynológom.

Slovenským chovateľom sa podarilo vyšľachtiť nové plemeno psa
TASR

Ako informoval chovateľ Ján Meňky z Michaloviec, nové plemeno je reakciou na súčasné trendy v oblasti poľovníctva. "Dnešné revíry už nie sú také veľké ako v minulosti. Vyšľachtili sme teda psa spôsobilého na dohľadávanie zveri na menších rozlohách. Je nenáročný na priestor, ale aj na výživu, vhodný pri individuálnom spôsobe poľovania."

Plemeno je výsledkom kríženia jazvečíka hladkosrstého, bavorského farbiara a slovenského kopova. Fenke Melise z michalovskej chovateľskej stanice sa narodilo v uplynulých dňoch desať šteniatok. "Tento čistokrvný vrh - F2, je vôbec prvý medzi dvoma tatranskými duričmi," podotkol Meňky.

Melisiných desať šteniatok sa má k svetu. "Spĺňajú všetky očakávania, s ktorými sme pri šľachtení rátali, a to, čo sa týka veľkosti či farby srsti a podobne. Budeme sa snažiť, aby sme požiadavku na veľkosť či pracovné schopnosti plemena úspešne dodržali aj pri ďalších vrhoch," zdôraznil Meňky.

Tatranský durič by mal byť v teréne hlasitý po jazvečíkovi, v domácom prostredí zasa spoločenský. Je možné chovať ho aj v bytoch. "Rád sa mazná, no ak je to potrebné, vie si zároveň dobre ustrážiť priestor. Je dobrý na dohľadávku po farbiarovi, a samozrejme, schopný duriť zver," priblížil spomínaný chovateľ zo Zemplína.

Ako ďalej uviedol, z našich chovateľských staníc už doteraz vzišlo viacero čistokrvných plemien psov. "Slovensko malo donedávna tri, respektíve štyri národné plemená - slovenský čuvač, slovenský kopov, slovenský hrubosrstý stavač a československý vlčiak. Tatranský durič je teda piatym národným plemenom," uzavrel Meňky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok