Šéfovia diplomacií krajín EÚ vyzvali Turecko na pomoc Kurdom

TA3 SITA TASR
20.10.2014 06:44

Ministri členských krajín EÚ, ktorí sa v pondelok stretli v Luxemburgu, vyzvali Turecko na otvorenie svojich hraníc pre kurdských bojovníkov. Turecká vláda krátko predtým v pondelok oznámila, že napokon predsa len povolí irackým Kurdom, aby prekročili jeho hranice a bojovali v sýrskom meste Kobane proti extrémistom zo skupiny Islamský štát.

Šéfovia diplomacií krajín EÚ vyzvali Turecko na pomoc Kurdom
SITA/AP

Turecko pritom až doteraz kurdským bojovníkom z milícií Pešmerga nedovolilo bojovať v Sýrii. Obáva sa totiž posilnenia separatistickej Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ktorá už desiatky rokov bojuje za väčšiu autonómiu. PKK považovaná Tureckom za teroristickú organizáciu totiž udržiava úzke vzťahy s milíciami brániacimi Kobane.

Prítomní ministri EÚ sa okrem iného venovali aj situácii na Ukrajine. Vo svojom vyhlásení konštatovali presvedčenie, že v septembri dohodnuté prímerie spôsobilo ústup ozbrojených stretov a znižujúcu sa mieru násilia medzi vládnymi silami a povstalcami. Šéfovia diplomacie zároveň vyzdvihli zodpovednosť Ruska za dodržiavanie záväzkov v tejto veci. Ministri taktiež podporili konanie nedeľňajších parlamentných volieb na Ukrajine a zároveň deklarovali, že neuznajú výsledok samostatného hlasovania na území ovládanom povstalcami.

EÚ poskytne 25 miliónov eur na výskum vakcíny proti ebole

Európska komisia uvoľňuje 25 miliónov eur na výskum očkovacej látky proti nebezpečnej vírusovej chorobe ebola. Oznámil to dnes komisár EÚ pre zdravie a spotrebiteľskú politiku Tonio Borg.

"Európska komisia už financuje vakcíny, ale musíme urýchliť tempo ich schválenia pre využitie u ľudí," povedal Borg zákonodarcom Európskej únie počas diskusie na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu.

Financie budú pochádzať z výskumného programu Európskej únie s názvom Horizont 2020, dodal eurokomisár, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.


EÚ a jej členské štáty už prispeli do boja proti
ebole vyše 500 miliónmi eur, pričom "v nasledujúcich dňoch" sa očakávajú ďalšie prísľuby, vyhlásila komisárka EÚ pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgievová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok