Čisté kontá Lundqvista a Andersena, Rangers dali za 4 sekundy dva góly

TASR, nhl.com
20.10.2014 06:25

Hokejisti Los Angeles Kings bez zraneného slovenského útočníka Mariána Gáboríka zvíťazili v noci na pondelok v zámorskej NHL nad Minnesotou 2:1. Veľkou oporou obhajcov Stanleyho pohára bol brankár Jonathan Quick, ktorý kryl 40 striel.

Čisté kontá Lundqvista a Andersena, Rangers dali za 4 sekundy dva góly
SITA/AP

Quick nadviazal v úvode sezóny na fantastickú formu z play off, druhýkrát v rade zaznamenal minimálne 40 úspešných zákrokov a v piatich dueloch má úspešnosť zásahov 95,1 percenta a gólový priemer 1,86. "Chalani sa ochotne vrhali do striel, čistili možné dorážky a vždy zažehnali rodiace sa nebezpečenstvo," poďakoval sa spoluhráčom hrdina Quick. Kings viedli zásluhou Tylera Toffoliho a Tannera Pearsona 2:0, za hostí stihol v 47. minúte už iba znížiť Matt Cooke. Obral tak Quicka o čisté konto a na vyrovnanie klubového rekordu Rogieho Vachona (32 shutoutov) si teda musí americký brankár ešte počkať. Opäť zabralo obávané útočné trio Toffoli, Carter, Pearson, prezývané pre čísla ich dresov '70s Line', ktoré v uplynulých piatich zápasoch nazbieralo už 20 bodov (11+9) a 25 plusiek. "Králi" dosiahli štvrté víťazstvo v rade, "divosi" si pripísali druhú prehru za sebou. "Je to pre nás frustrujúce, lebo sme opäť podali dobrý výkon. Chýbajú nám góly, ináč netreba na našej hre nič meniť. Quick bol perfektný, chytal na hranici možností. Všetci vieme, že je to prvotriedny brankár, dnes to opäť potvrdil," uviedol pre zámorské médiá rakúsky strelec Thomas Vanek, letná posila Wild.

Brankári dominovali aj v ďalších stretnutiach. New York Rangers triumfovali nad San Jose 4:0 aj vďaka švédskemu gólmanovi Henrikovi Lundqvistovi, ktorý zneškodnil všetkých 33 streleckých pokusov hostí a pripísal si na konto prvý shutout v sezóne. S 51. nulou v kariére je po Robertovi Luongovi (67) a Jevgenijovi Nabokovovi (59) tretím najúspešnejším spomedzi aktívnych brankárov NHL. "Jazdci" nasúkali v záverečných siedmich minútach druhej tretiny tri góly, Martin St. Louis a Rick Nash pritom skórovali v rozpätí iba štyroch sekúnd, čím vyrovnali klubový rekord. Po St. Louisovom góle vyhrali domáci vhadzovanie, Nash poslal puk na súperovu bránku, kde Alex Stalock spolu so zadákom Mattom Irwinom nedokázali kontrolovať dorážku a inkasovali. "Sledoval som určeného protihráča a zrazu vidím, ako sa puk trepoce v sieti. Bolo to úžasné," komentoval kurióznu situáciu obranca Rangers Marc Staal. "Po tom druhom dôležitom góle sme chceli dostať puk do útočného pásma s úmyslom, že niečo dobré sa prihodí. Hokej je jednoduchá hra, pokiaľ vám všetko vychádza," tešil sa Nash, ktorý dal už svoj siedmy gól sezóny a vedie tabuľku ligových kanonierov. Podobný kúsok sa v tíme Rangers podaril aj Krisovi Kingovi a Jamesovi Patrickovi, ktorí 9. októbra 1991 vo víťaznom derby s NY Islanders (5:3) takisto skórovali štyri sekundy po sebe. Nie je to však absolútny rekord NHL, duo Frank Jerwa a Joe Lamb z tímu St. Louis Eagles v roku 1935 a dvojica Jim Dowd, Richard Park z Minnesoty Wild v roku 2004 dokázali skórovať v jednom stretnutí v rozpätí neuveriteľných troch sekúnd.

Čisté konto zaznamenal aj Frederik Andersen, jeho Anaheim si poradil so St. Louis 3:0. Pre dánskeho brankára to bol premiérový shutout v profilige. "Je to niečo, čo si budem dlho pamätať. Rovnako ako hráči, ktorí dali prvý gól kariéry, ani ja na tento moment nikdy nezabudnem," vyslovil sa Andersen, ktorý vyhral súboj o post tímovej jednotky s ďalším talentovaným brankárom "káčerov" Johnom Gibsonom. Výraznú zásluhu na triumfe Ducks mal aj fínsky obranca Sami Vatanen, ktorý sa dvakrát strelecky presadil v presilovkách. Bluesmanom chýbal center Paul Šťastný, ktorý laboruje so zranením v hornej časti tela.


Hráči Calgary ukončili pomerne vydarený šesťzápasový trip (4-2) víťazstvom 4:1 na ľade Winnipegu, pod ktoré sa podpísal jedným gólom a dvoma asistenciami krídelník Mason Raymond. Spoľahlivým výkonom sa k nemu pridal švajčiarsky brankár v službách "plameňov" Jonas Hiller, ktorý zlikvidoval 34 striel súpera. Jets si zapísali štvrtú prehru v rade, počas čiernej šnúry dali dokopy iba dva góly.

V štyroch nočných zápasoch nemal slovenský hokej zastúpenie.


výsledky:
ANAHEIM - ST. LOUIS 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Góly: 2. Beleskey (Rakell), 18. Vatanen (Silfverberg, Getzlaf), 36. Vatanen (Getzlaf, Fowler). Brankári: Andersen - Elliott, strely na bránku: 25:28, 15.687 divákov.

LOS ANGELES - MINNESOTA 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Góly: 14. Toffoli (Richards, Vojnov), 43. Pearson (Toffoli, J. Carter) - 47. Cooke (R. Carter, Fontaine). Brankári: Quick - Bäckström, strely na bránku: 16:41, 18.230 divákov.

NY RANGERS  - SAN JOSE 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)
Góly: 34. Hagelin (J. Moore, D. Moore), 40. St. Louis, 40. Nash (D. Moore), 48. Hayes. Brankári: Lundqvist - Stalock, strely na bránku: 29:33, 18.006 divákov.

WINNIPEG - CALGARY 1:4 (1:0, 0:3, 0:1)
Góly: 11. Scheifele (Wheeler, Perreault) - 27. Wideman (Stajan, Russell), 31. Gaudreau (Colborne, Raymond), 33. Raymond (Gaudreau, Wideman), 44. Brodie (Backlund, Raymond). Brankári: Pavelec - Hiller, strely na bránku: 35:29, 15.016 divákov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok