Let MH17 zostrelili proruskí povstalci, konštatuje nemecká tajná služba

SITA, TA3
19.10.2014 13:44

Nemecká tajná služba dospela k záveru, že za júlové zostrelenie malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou nesú zodpovednosť proruskí povstalci. V nedeľu zverejnené informácie portálom nemeckého týždenníka Spiegel hovoria, že Spolková spravodajská služba (BND) po dokončení detailnej analýzy dostupných údajov považuje za páchateľov tragédie separatistov.

Podľa šéfa Gerharda Schindlera, ktorý závery agentúry prezentoval minulý týždeň poslancom, sa povstalci zmocnili raketového systému BUK na ukrajinskej vojenskej základni a 17. júla ho neďaleko Donecku použili proti stroju Malaysia Airlines. Výsledkom bola smrť takmer 300 ľudí vrátane štyroch Nemcov. BND taktiež zistila sfalšovanie jednej z fotografií ukrajinskou stranou a za podvrh označila aj tvrdenia ruskej strany o prítomnosti ukrajinskej stíhačky v blízkosti stroja krátko pred jeho pádom.

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje z činu proruských povstalcov, ktorých podľa neho priamo podporuje vláda v Moskve, tá to však odmieta. Nájdené telá obetí zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich. Záznamy z takzvaných čiernych skriniek analyzujú v Británii, pričom v auguste zverejnená predbežná správa o okolnostiach pádu z dielne Holanďanov hovorí o poškodení plášťa stroja Boeing 777 počas letu množstvom objektov letiacich vysokou rýchlosťou.

V septembri advokát príbuzní nemeckých obetí informoval o podaní hromadnej žaloby na tamojšiu vládu a prezidenta Petra Porošenka, ktorých vinia zo spolupodielu na smrti takmer 300 ľudí. Advokát rodín troch zo štyroch nemeckých obetí letu MH17 potvrdil názor, že Kyjev mal "podľa medzinárodného práva" uzatvoriť vzdušný priestor nad oblasťou, v ktorej nedokáže zaistiť bezpečnosť leteckej dopravy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok