V Hongkongu sa bude rokovať na budúci utorok, nepokoje pokračujú

TA3
19.10.2014 09:01

Stovky prodemokratických demonštrantov sa v noci nadnes opäť zišli v rušnej hongkonskej štvrti Mong Kok, kde na uliciach vybudovali nové barikády. Polícia proti demonštrantom zasahovala obuškami a útočným plynom.

Úrady medzičasom oznámili, že rokovania medzi predstaviteľmi hongkonskej vlády a vodcami protestov sa podľa všetkého uskutočnia na budúci utorok. Podľa prvej tajomníčky hongkonskej vlády Carrie Lamovej by rokovania mali trvať asi dve hodiny a budú sa vysielať v priamom prenose.

Hongkonská polícia informovala, že po protestoch v oblasti Mong Kok v noci na sobotu zadržala 26 osôb. Odhaduje sa, že protestov na polostrove Kowloon sa zúčastnilo spolu asi 9000 ľudí. V potýčkach bolo zranených 15 zasahujúcich policajtov, počet zranených demonštrantov nie je známy.

Organizátori protestov známych ako Occupy Central vyzvali obe strany na zdržanlivosť, pričom však políciu obvinili, že sa podriaďuje rozkazom prívržencov tvrdej línie vo vláde.

Predstavitelia polície sa bránili tvrdením, že jej príslušníci boli "posledné tri týždne mimoriadne tolerantní k narušiteľom zákona". Demonštranti v Mong Kok sa však podľa nich rozhodli pre "ešte radikálnejšiu a násilnejšiu" formu protizákonného konania. Polícii sa v piatok ráno podarilo demonštrantov rozohnať, večer sa tam však vrátili. Občianski aktivisti tvrdia, že demonštrácie sú prejavom občianskej neposlušnosti a nie je dôvod na brutálny zásah proti nim.

Lídri protestov obviňujú políciu, že protesty podnietila použitím útočných sprejov proti demonštrantom. Mnohí obyvatelia mesta sa k protestom pridali práve po týchto incidentoch, napísal denník South China Morning Post.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok