Kurdi koordinujú svoje úsilie pri obrane Kobani so spojeneckou koalíciou

TA3 TASR
18.10.2014 23:07

Kurdskí obrancovia mesta Kobani na severe Sýrie koordinujú svoje úsilie s Američanmi vedenou koalíciou, ktorá sa sformovala s cieľom zastaviť postup extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorej jednotky sa už vyše mesiaca snažia Kobani dobyť.

"Existuje tesná koordinácia medzi oboma stranami," uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) Rámí Abdal Rahmán. Tým podľa neho možno aj vysvetliť, prečo sa spojeneckým silám v uplynulých dňoch podarilo viac priamych zásahov na pozície IS vo vnútri Kobani.

USA pred časom priznali, že sa s Kurdmi radia o objektoch IS, na ktoré potom zameriavajú svoje lietadlá.

Rahmán dodal, že džihádisti poskrývali svoje delostrelectvo v  bytových domoch v Kobani, aby ho tak uchránili pred zničením počas náletov. Uviedol, že Kobané síce opustila drvivá väčšina obyvateľov, ale niekoľko stoviek ich tam zostalo - ide najmä o rodiny príslušníkov polovojenských oddielov, ktoré bojujú s IS.

Podľa Farhada Šámího, kurdského aktivistu, ktorý je ešte stále v Kobané, spojenecké nálety minulý týždeň zlikvidovali "kľúčové strategické posty" obsadené islamistami - najmä na juhu a východe mesta - a výrazne pomohli v postupe kurdským povstalcom vyzbrojeným stále len ľahkými zbraňami.

Boje o mesto Kobani sú stále intenzívne a džihádisti k nemu začali sťahovať posily z provincií Halab a Rakka. SOHR informovalo, že kurdské jednotky dnes počas bojov v centre Kobani zlikvidovali najmenej osem džihádistov a na okraji západného sektora mesta znovu dobyli aj budovu miestnej rozhlasovej stanice.

Islamský štát kontroluje značnú časť územia v Sýrii a  susednom Iraku, čo vyvoláva obavy zo vzniku militantnej enklávy v už aj tak nestabilnom regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok