Nigérijská vláda a Boko Haram sa dohodli na prímerí a prepustení 200 školáčok

TASR
17.10.2014 19:43

Nigérijská vláda a islamistické hnutie Boko Haram sa dohodli na prímerí a prepustení približne 200 dievčat, ktoré islamisti pred pol rokom uniesli zo školy v meste Chibok na severovýchode Nigérie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z kancelárie nigérijského prezidenta.

Nigérijská vláda a Boko Haram sa dohodli na prímerí a prepustení 200 školáčok
SITA/AP

"Nigérijská vláda uzavrela so skupinou Boko Haram dve dohody. Najprv dohodu o prímerí a potom o prepustení dievčat unesených v Chiboku," uviedol zdroj z prostredia prezidentskej kancelárie.

Militanti uniesli dievčatá 14. apríla tohto roku z internátu školy v meste Chibok v štáte Borno na severovýchode Nigérie. Niektorým dievčatám sa neskôr podarilo zo zajatia ujsť.

Od polovice roka 2013 zameriava Boko Haram svoje útoky na príslušníkov poriadkových síl, ako aj na civilistov kresťanského a moslimského vierovyznania - útočí na nich doma, na trhoviskách, v nemocniciach a školách. V ostatných piatich rokoch zabili militanti z tejto skupiny v Nigérii tisíce ľudí. Ich cieľom je vytvoriť v krajine islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok