Japonský vulkanológ spochybnil bezpečnosť jadrových reaktorov

TASR
17.10.2014 14:01

Popredný japonský vulkanológ Tošicugu Fudžii dnes vyhlásil, že predpovedanie erupcií je nemožné. Spochybnil tak bezpečnostné povolenie spustenia dvoch jadrových reaktorov, ktoré vydal japonský jadrový regulačný úrad.

Japonský vulkanológ spochybnil bezpečnosť jadrových reaktorov
SITA/AP

Rozhodnutie úradu bolo založenej na základe predpovede, že k erupcii v nasledujúcich desiatkach rokov nedôjde, napísala agentúra AP.

Fudžii, šéf vládou poverenej skupiny zameranej predpovedanie výbuchov sopiek, povedal, že erupcia jedného z vulkánov s magmatickým kotlom, ktoré sa nachádzajú v okolí reaktorov, by mohla nielen zasiahnuť zariadenia v elektrárni Sendai, ale mohlo by dôjsť k celoštátnej katastrofe.

Japonský regulačný úrad minulý mesiac oznámil, že reaktory elektrárne Sendai splnili prísnejšie bezpečnostné požiadavky, ktoré boli zavedené po katastrofe vo Fukušime v roku 2011. Úrad vylúčil, že by k veľkej erupcii mohlo dôjsť v nasledujúcich 30 rokoch, kým budú reaktory vyradené.

Prekvapivá erupcia vulkánu Ontake v strednom Japonsku, ku ktorej došlo 27. septembra, obnovila v krajine obavy z výbuchov sopiek.

Témy: Japonsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok