Prevoz mŕtvych z Himalájí zabezpečuje slovenský veľvyslanec v Indii

TASR TA3
17.10.2014 12:55

Slovenský veľvyslanec v indickom Naí Dillí ešte vo štvrtok (16.10.) odletel do Nepálu. "V tejto chvíli zabezpečuje priamo na mieste všetky potrebné náležitosti a dokumenty súvisiace s prevozom dvoch mŕtvych horolezcov do Káthmandu a odtiaľ naspäť na Slovensko," priblížil pre TASR šéf tlačového odboru slovenského rezortu diplomacie Peter Susko.

Slovenskú desaťčlennú výpravu zasiahla v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí lavína. Ôsmim z nich sa podarilo zachrániť a helikoptéra ich dopravila do mesta Pokhara. Po dvoch nezvestných Janovi Matlákovi a Vladovi Švancárovi a troch nepálskych horských vodcoch pátrali záchranári. Ich telá našli vo štvrtok 16. októbra.

Podľa agentúry AP je v oblasti naďalej nezvestných zhruba 70 ľudí. Stále sa nedarí nadviazať spojenie ani s 30 českými horolezcami. Dovedna sa v Nepále v súčasnosti nachádza viac než 80 Čechov. Počet potvrdených obetí snehových víchríc a lavín, ktoré postihli strednú časť krajiny tento týždeň, sa zvýšil na 29. Väčšina z nich, vrátane 12 cudzincov, zahynula v oblasti priesmyku Thorang La na obľúbenej okružnej túre okolo masívu Annapurny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok