Putin narušil Rompuyov prípitok, s Merkelovou sa nezhodol

SITA
17.10.2014 07:46

Ruský prezident Vladimir Putin začal svoju účasť na dvojdňovom summite európskych a ázijských lídrov (ASEM) v talianskom Miláne neskorým príchodom a zmeškaním stretnutia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Putin sa totiž zdržal v Srbsku, kde na jeho počesť usporiadali veľkolepý program.

Putin narušil Rompuyov prípitok, s Merkelovou sa nezhodol
SITA/AP

Putin navyše narušil oficiálny program, keď na následnú slávnostnú večeru viac ako 50 prítomných lídrov prišiel počas jej priebehu, v momente, keď stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy prednášal slávnostný prípitok. Stretnutie s Merkelovou sa nakoniec konalo po večeri a teda so štvorhodinovým posunom.

Milánsky summit je pritom pre Putina príležitosťou sa po dlhých mesiacoch stretnúť s lídrami západných krajín, ktoré ho pre dianie na Ukrajine považujú za neželanú osobu. Podľa očakávania sa v piatok stretne aj so svojím ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom.

Europe_Asia_Summit-73fc3a8ad0fa4c3fbd6c352dfd45f6c9.JPEG

S Merkelovou sa nezhodli

Ruský prezident Vladimir Putin sa s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou osobne rozprával takmer dve a pol hodiny, no k žiadnej zhode vo veci krízy na Ukrajine sa nedopracovali. Rokovania Merkelovej s Putinom v talianskom Miláne sa pretiahli až cez polnoc a dominovali mu diskusie o podmienkach napĺňania septembrového memoranda z Minska o prímerí na východe Ukrajiny. Podľa vyjadrení ruskej vlády obaja lídri "pokračovali vo vyjadrovaní vážnych rozdielov v pohľadoch na zdroje ukrajinského vnútorného konfliktu ako aj korene" súčasného diania. Predsedníčka nemeckej vlády údajne trojnásobnému prezidentovi Ruska pripomínala nutnosť dodržiavať záväzky v záujme upokojenia situácie. Východisko z krízy, ktorá spôsobila najhoršie vzťahy medzi Ruskom a Západom od studenej vojny, však nenašli.

Berlusconi nezostal na ocot

Talianske médiá v piatok informovali, že Putin sa po skončení rozhovoru s líderkou najväčšej európskej krajiny zúčastnil na párty svojho dávneho priateľa, talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho. Rodák z Milána si kvôli nemu od súdu dokonca vymohol súdne povolenie na strávenie noci mimo domáceho väzenia. Putin s ním údajne pobudol až do tretej hodiny, no ráno už bol prítomný na programe summitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok